lördag 7 maj 2016

Vad är demokrati?


Man ställer sig frågan hur regeringens framtid ser ut. Fridolin och Romson sitter i regeringen som statsråd, om miljöpartiet väljer att peta dem, får man alltså en regering med två ministrar som inte längre är s.k. språkrör.
Då hamnar Löfvén i saxen att han antingen måste ombilda regeringen och ta in två helt nya personer i regeringen baserat på vilka som väljs, eller låta Fridolin och Romson sitta kvar trots att de inte har miljöpartiets stöd.
En sak är dock säker, Löfvén kommer göra allt som står i hans makt för att undvika nyval. Enligt senaste SIFO riskerar både MP och KD att åka ur riksdagen, och även om så inte skulle bli fallet är man långt från en majoritet även med V som stödparti.
Samma sak gäller för Alliansen. Man kommer kanske upp i 40% om inte KD åker ur riksdagen. Slutsatsen är att inget av sjuklöverns partier vill ha nyval.
En mandatperiod är till för att det parti, eller de partier ska kunna genomföra sin politik. Men om man tänker tillbaka har regeringen ett ganska svagt mandat för den politik man för baserat på valresultatet.
Efter valet har det varit olika konstellationer vilt fiskande efter en majoritet i riksdagen. Decemberöverenskommelsen, och nu miljömuppar som är både infiltrerade av islamister samt kallar avsiktliga terrorhandlingar för olyckor. Många ”olyckor” har det varit…alla under samma flagga, islam. Verkligheten ändrar sig snabbare än under en valperiod.
Men man är livrädd för ett nyval, med SD-spöket. Men egentligen är det, det enda rätta om man vill kalla sig demokrati. Tiden med stabila socialdemokratiska regeringar på 60-talet är över. Man måste fatta att det demokratiska spelrummet ändrar sig kontinuerligt.
Så vad händer nu om mp-kongressen röstar ut Fridolin och Romson nästa helg? Allt slutar i en stor tombolamaskin som ska styra landet, och Löfvén tvingas leta desperat efter nya konstellationer för att kunna kalla sig statsminister. Men vore inte ett nyval det enda riktiga alternativet rent demokratiskt? Vad är det som gör 4 års valintervall heliga? Det är helt uppenbart att regeringen både svajar och har inget som helst demokratiskt mandat längre.
Löfvén har kanske 25% av väljarna bakom sig, miljömupparna runt 5%. Man tvingas vila på gamla lagrar från 2014, och stödja sig på kommunisterna för att få igenom sina propositioner. Vad folket vill kan man blankt strunta i och vill inte heller veta. Det är inte demokrati.

Eftersom de politiska svängningarna idag är snart månadsbaserade och internet ger möjligheten till direkta och snabba val borde man överväga att låta medborgarna röstar lokalt och i större landsfrågor via internet. Det blir demokrati, men något som givetvis inte kommer på fråga för de vars skor suktar efter att få vandra, eller vandrar i maktens korridorer. Det är inte 1963 – det är 2016. Föråldrade valsystem och valperioder är historia (om jag får önska med Schweiz som föregångsland).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sossarna regerade i decennier med hjälp av ett passivt stöd från kommunisterna. På den perioden hade kommunisterna ett antal föredömen i världen som DDR, Sovjet, Nordkorea, Pol-Potteriet och Kina.

Den aktiva och knappast ohöljda beundran som kommunisterna hyste för dessa regimer innebar uppenbarligen inget hinder för sossarna att regera med stödet från kommunisterna.

AKB har ärvt sin företrädares överemotionella hållning till politiska fiender enär hon på samma hysteriska vis som Reinfeldt ovillkorligen skall skärma sig från SD, till vilket pris som helst skall det poseras.

Sossarna hade en pragmatisk hållning till de barnsliga kommunisterna och regerade vidare utan att själva fläckas av kommunisternas fäaktiga beundran för überauktoritära regimer.

För AKB är det viktigare att posera än att regera.

Kvinnan är en *d**t. En riktig jävla *d**t.

Ulmerkotten sa...

Jäpp, jag håller med till stora delar. Socialdemokraterna har under historien vandrat på en spång som var rent kommunistisk. Under samma tidsperiod var den rent rasistisk och jag tänker på alla tvångssteriliseringar.
Det är en mycket mörk period i det regeringsbärande partiets historia men som man sopar under mattan.