måndag 9 maj 2016

Vad är en regering?

Det fanns en tid då en regering bestod av några få statsråd. Förutom statsministern själv var det finansministern, försvarsministern, socialministern, utrikesministern och kanske få några till. Men det var ganska få och man hade ganska bra pejlig på dessa personer och departement. Nu har det varit statsrådsinflation och antalet ministrar ökar för varje år. Departementen knoppar liksom av sig för att alla som är inblandade i en regering ska få vara med. Grundprincipen är givetvis den att ju fler ministerposter man har att fördela ju större blir spelplanen vid bildandet av regeringar. Jag vet inte hur många statsråd man är upp i idag, men det lär väl vara 20-30 stycken med små departement som alla har sina nischer.
Men med koppling till dagen senaste information uppstår ju problematiken vad Löfvén lär göra i den stundande regeringsombildningen. Fridolin klarade halsen, men knappt. Samtidigt kan man ju knappast och med hans historia tillsätta honom som vice statsminister, och ej heller den nya gröngölingen som ska ersätta Romson. Men samtidigt är det sannolikt så att man utlovat posten som vice statsminister till miljömupparna.

Framtiden äro oviss. Det kanske blir en mindre rockad, eller kanske några nya departement som det helt plötsligt finns akut behov av och givetvis en rad statsråd; Skoputsdepartementet, Sjöfågelsdepartemetet,
 Däckbytesdepartementet, Integrationsdepartementet (finns detta idag?), SFI-departementet, Grönsaksätningsdepartementet, HBTQ-departementet,
Tulpanodlingsdepartementet eller annat trams.

Vid varje val brukar det finnas minst ett departement som lyckats klona sig, och det viktigaste är att man har lika många kvinnor som män som statsråd. Kompetens är helt sekundärt och det handlar snarare om att kvotera landets styrelsepersoner än att ha de mest kompetenta. Ett plus är även om man får in några som är muslimer för att kunna attrahera muslimska väljare som idag är runt 500.000.
Alla politiker med utgånget ”bäst före”-datum brukar eller som trampat i klaveret brukar ju hamna som generaldirektörer på statliga verk, eller som landshövdingar. Annars funkar ju EU och Europaparlamentet som en bra reträttpost åxå.

Konsten att dela en liten tårta för att alla ska bli nöjda. Du tittar på, tårtan blir allt större och du får inget men får betala den via skattsedeln. Gissa varför detta land har världens högsta skatter? Grattis!

Inga kommentarer: