tisdag 1 augusti 2017

Vad är demokrati?


Man kan fundera lite på ordet demokrati. Vi har alltså ”folkvalda politiker” som bestämmer. Men är det så enkelt? Svaret är egentligen nej.
För det första är politikerna representanter för sina respektive partier, och deras egna åsikter tillåts givetvis inte om de inte stämmer överens med partilinjen. Partierna på lokal nivå tillåts inte på något sätt gå emot partilinjen, och ett typexempel är några år gammalt då moderata politiker på riksplanet tvingade politikerna i Vellinge att ta emot flyktingar. Man gick alltså direkt emot grundlagens första paragraf, men det bekymrade ingen.

Men ovanpå detta har vi hela problematiken med att skapa majoriteter. Man måste med all medel skapa en majoritet i alla demokratiska forum. Minns någon förra mandatperioden i riksdagen då moderaterna samarbetade med miljömupparna för att blockera SD:s inflytande? Hur ser det ut idag? Socialdemokraterna har miljömuppar i regeringen och förlitar sig sedan på vänsterpartiet för att kunna få majoritet.

Vilken väljare hade före valet kunna förvänta sig denna konstellation, med decemberöverenskommelsen? Svaret är ingen. Man skapar alltså i ren desperation en majoritet för att få vandra i maktens korridorer, under devisen att man måste” ta ansvar för landet”, och ”den uppkomna politiska situationen”.

Givetvis är det så att man inte kan låta medborgarna rösta i varje enskild fråga som kommer upp i riksdagen. Men samtidigt haltar det demokratiska systemet då man som i nuläget är livrädda för ett nyval. SD skulle ju få betydligt större inflytande och därför kommer flera av Alliansens partier backa från misstroendevotum gällande IT-historien. Skulle det bli nyval kommer SD få betydligt större inflytande, kanske bli största parti.

Men man är mycket långt från demokrati, och vad medborgarna egentligen tycker och vill kan man strunta blankt i, och kohandla med det mandat man har, hitta på blocköverskridande överenskommelser, och hoppa i säng med politiska motståndare. Allt för att få vandra i maktens korridorer eller behålla makten man har. Vad medborgarna tycker är alltså oväsentligt.

Så ställ dig nu frågan om vad demokrati egentligen är, när de styrande kohandlar och dagtingar med allt de kan för att undvika att medborgarna ska få bestämma?

Inga kommentarer: