fredag 14 december 2018

Amöbornas paradis



Löfvén blev som väntat nedröstad. Nästa steg är alltså att Ulf Kristersson föreslås av talmannen. Detta kommer M, KD och SD rösta för (154 mandat), det står klart. Vi kan förvänta oss att S, V och MP (144 mandat), röstar emot.
Men nu har vi de två kameleontpartierna C och L (31 resp. 20 mandat). De har ju två alternativ; antingen rösta emot som man gjorde tidigare och då kommer förslaget förkastas. Detta kan vara en taktisk sak för Lööf och hon tror att hon i den sista rundan ska kunna bli vald eftersom alla är livrädda för extraval. Min gissning är att C röstar emot och att L lägger ner sina röster.
Om nu regeringsformen kräver fyra statsministeromröstningar återstår alltså en, och då hamnar bollen hos Annie Lööf igen. Att föreslå samma kandidat igen, alltså Löfvén leder ingenstans.
Då hamnar vänsterblocket i rävsaxen att antingen acceptera Lööf, eller det kommer att bli extraval.
Löfvén har ju först blivit petad och sedan nedröstad som kandidat, så han är nu ur matchen.
MP kommer med stor sannolikhet rösta för Lööf, men kräva att man ska få ministerposter.  Sossarnas röster kommer alltså bli direkt avgörande med de 100 mandat man har.
Kanske kommer partierna spekulera hur det skulle gå i ett extraval., och agera baserat på detta. Det jag läst är att sossarna och SD är de partier som har att tjäna på ett sådant, vilket ytterligare spetsar till saken, samt att miljömupparna och L riskerar att åka ur riksdagen.
Lööf kommer alltså spela ett mycket högt spel och detta kan antingen leda till den svagaste regering detta land skådat eller till ett extraval.
Jag har sett att många kastat skit på Norlén. Personligen skrev jag att han borde utlysa extraval. Detta var kanske var fel om regeringsformen kräver att fyra kandidater ska prövas. Men min åsikt kvarstår dock; det finns ingen anledning att ha fyra omröstningar så som läget ser ut idag med ett stort antal partier vars högsta företrädare inte fattar ordet demokrati och tror att det är någon form av billigt maktspel med de mandat man har, för att få så mycket makt som möjligt. Att man har beröringsskräck med ett parti som har stöd från 1.1 miljoner medborgare talar sitt tydliga språk. Detta emedan man nu under tre månader har kohandlat och förhandlat i långbänk.
Men ingen skugga över Norlén för detta. Jag tycker han skött sitt jobb helt enligt boken faktiskt om det nu är så att regeringsformen kräver omröstning om fyra statsminister-kandidater.
Men jag föredrar Leif GW, eller jultomten som statsminister före Lööf, som är en maktfixerad orm med ett parti som är rena amöbor eller kameleonter.

Inga kommentarer: