måndag 11 mars 2019

Det begav sig i Staufen nyligen

Jag tänkte att jag skulle göra ett opolitiskt inlägg denna gång. Ni vet vi svenskar har ju bara sådana ”töntiga saker som Midsommar” och ”Ursvenkt är bara barbariet”. Tack, Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt för dessa uttalanden och kniven i ryggen.

I Staufen har man en narr och en häxförening. Men det finns även lite andra lustiga filurer, Schnurrewiib och Mittwocher. Det är halvhemliga föreningar med inträdesprov och barnavdelningar. Det har varit så i flera hundra år och varenda by med självaktning har sin, eller sina egna föreningar.
Detta år stormade sedvanligt narrarna rådhuset och tog över stadens styrelse en vecka, man jagar ut lärarna ur skolorna och tar över undervisningen, borgmästaren tillfångatas och sätts på fångkärra. Man avnjuter sedan sin traditionella narrsoppa i rådhuset. Sedan är det narriska upptåg en hel vecka. Man bjuder på ett lustspel för flera hundra personer i Belchenhalle som för evenemanget döps om till Schelmenhalle.

Larvigt och barnsligt? Nix, förbaskat kul och kulturellt. Efter en vecka tillåts borgmästaren komma tillbaka, narrar och häxor jagas ut ur rådhuset och borgmästaren bjuder på stort fyrverkeri vid midnatt. Se bilden nedan; man har en brandstege från 1903. Denna begagnar man för att storma rådhuset och förste narren går upp med en klubba och slår sönder fönstret, efter att ha gjort proklamationer från stegen om att staden behöver nytt styre.
 Borgmästaren tillfångatas och sätts på den lilla kärran till höger (blå/vit) som dras till stadsfängelset. Bakom fångkärran står kanonen ”Gamle Svensken” som används för att skjuta konfetti (krutröken i mitten).
De blå-vitklädda är narrar, nere till vänster har Staufener Schlossberg Hexen (slottsberghäxorna), tydligen byggt en scen och ett podium (dessa häxor är gul-,svarta med grönt förkläde). Nere till höger ser vi Schnurrewiib med rödvita huvudbonader. Häxorna, Mittwocher och Schurrewiib har trämasker, dock inte narrarna.
Man kan även notera att bilden är tagen från det hus där Dr. Faust blev tagen av djävulen enligt Göthe. Bilden kommer från Badische Zeitung, som tydligen hade en fotograf på plats, tack! Snacka om kultur, kul och tradition! Började på 1400-talet om jag minns rätt, eller kanske tidigare...i en del städer blir detta firande rätt makabert men ändå underhållande.
Detta är t.ex. en häxsabbat i Waldkirch (länk), inget för små barn precis.

Inga kommentarer: