fredag 28 november 2014

Vaddå lekstuga?

Snart kommer det vanliga tugget när regeringar är i krissituationer; ”Ta ett ansvar för Sverige i det politiska läge som råder.”, ”Vi måste ha en handlindskraftig och stabil situation.”, och en hel del annat som är standard när minoritetsregeringar försöker få igenom sin politik genom bräckliga majoriteter i riksdagen. Löfvén fiskar säkert efter att splittra Alliansen hos FP och C. Hur mycket stöd han får är dock en öppen fråga. Saken är även den att moderaterna står utan partiledare, kanske vill FP eller C få en del av makten och påverka genom att spränga Alliansen. Samtidigt vet man att om man går över till det motsatta blocket är Alliansen dödförklarad. Sedan har vi givetvis problemet med SD. SD är idag en reell maktfaktor att räkna med, och kanske blir det Alliansens skarprättare, såväl som den sittande regeringens. Men jag hyser ingen sorg över politiska konstellationers flummerier i riksdagen, jag vill se mer demokrati och mindre demokratiskt taktikspel i riksdagen. Jag tillhör anhängarna av just ren demokrati och folkomröstningar och bindande sådana.
Givetvis är det så att man inte kan folkomrösta i varenda fråga som kommer upp i riksdagen, men politikerna idag tror att det är något form av spelforum med mandaten i riksdagen för att sedan få maximalt inflytande och få vandra i maktens korridorer.
Låt oss ta miljöpartiet som exempel. De är inget annat än halvt vänsterextrema miljöflummare som bara för att Löfvén ska kunna kalla sig statsminister har fått ministerposter. Vänsterpartisterna törs man inte släppa in på samma sätt eftersom man ändå kallt räknar med deras röster i riksdagen. Miljöpartisterna hade ovanpå detta en ohelig allians med den tidigare regeringen bara för att kunna blockera ut SD.
Det känns på två sätt väldigt beklämmande att bo i landet Sverige; det första är för att man inte respekterar eller använder sig av demokrati. I varje fråga av allmänt intresse borde medborgarna få rösta. Det är just demokrati och fungerar utmärkt i Schweiz, både på lokal nivå och i hela landet. Dagens system är uppbyggt på representanter för de olika partierna men det är uppenbart att detta inte fungerar.
För det andra är det beklämmande att se hur man på olika sätt försöker blockera politiska åsikter och SD genom att spela med de kort man har. Slutsatsen är alltså att man kastar sina åsikter, sin politik, sina värdegrunder, och vad man nu står för bara för att blockera ett folkvalt partis inflytande. Detta är inget annat än ren maktprostitution.
 
Men igår kom ju SD med en utsträckt hand till regeringen. För att rösta med regeringen på tisdag ville SD ha konkreta löften om hur mycket man avser kapa ner invandringen för att stödja regeringens politik på tisdag. Jag tycker det var skitkul. Alla fattar väl att även om Löfvén skulle nappa, kommer han aldrig få med sig MP och V. Man ska även beakta att detta kommer just före helgen och Löfvén har ingen som helst tid på sig. Om han för att få vara statsminister överväger detta, hamnar han omedelbart i en stor konflikt med MP och V, som tycker att Sverige ska vara hela väldens socialkontor med oändliga resurser.
Alltså var det bara ett utspel av SD för galleriet. Rätt kul faktiskt.
Men det blir spännande på tisdag. Om Löfvén lyckats med att få med sig C och FP, sannolikt under uppmålande av SD som store satan själv, kommer vi få höra en massa floskler om ansvarstagande, prekär politisk situation, ansvar för Sverige, att riksdagen inte är en lekstuga, politisk stabilitet med mera.
Lekstuga? Det kanske man kan kalla det men det är ju Löfvén som just gör riksdagen till en lekstuga, inte SD.
 
 

Inga kommentarer: