måndag 23 februari 2015

Fastighetsskatt

I SvD kan man idag läsa att socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten.
Givetvis kör man inte med det som ett skarpt förslag, utan skickar ut två personer som får köra lite ”probing”, så att man först ser reaktionerna, och sedan kan man förvänta sig att om det inte väcker för skarpa reaktioner blir det ett regeringsförslag.

Rent principiellt tycker jag det är fel att ha skatter på något man äger eller har tillgång till. Man omsätter inga pengar, man tjänar inget på att äga något och man har betalat det med skattade pengar. Eller som när det gäller fastigheter; man har lån som man måste betala för att äga ett hus. Jag tänker mig att ett mycket fåtal bostäder köps idag utan lån, och med bostaden som säkerhet.

Ett annat fenomen är att vi har extremt låg ränta samt bostadsbristen är stor och dessa två fenomen har fått bostadspriserna att skjuta i höjden. Som jag skrev om för några dagar sedan är det rent äckligt vad mäklarna idag tjänar på att egentligen bara förmedla bostäder och fixa lite papper. Vad som ytterligare förvärrar saken är att vi tar emot ekonomiska lycksökare som givetvis och med alla anhöriga måste ha någonstans att bo.

Men saken är alltså den att bostadspriserna skjutit i höjden, och eftersom man brukar basera taxeringsvärdet på marknadsvärdet. Om jag minns rätt när vi hade fastighetsskatt, var det även så tidigare att man var tvingad att ange bänklängder i köket, vilka vitvaror man hade och andra saker för att man skulle få ”rätt” fastighetsskatt”. Vansinnet hade ingen gräns och den som hade t.ex. ärvt en skärgårdstomt med hus fick betala en massa skatt för att den var värd en massa pengar rent fiktivt. Så att prata om att detta skulle vara en rättvis skatt är bara nys. Vidare kan man ju förutsätta att fastighetsägare som har hyreslägenheter kommer bara att ta ut en fastighetsskatt på hyresgästerna, med en rent kaotisk bostadsmarknad som följd.

För något år sedan hade vi redan världens näst högsta skatter, och det verkar vara något egenvärde i att inte förstaplatsen genom att införa en idiotisk fastighetsskatt. Samtidigt har vi alltså inget försvar, usla skolor, låga pensioner, taskig äldrevård och dålig sjukvård. Få ihop den ekvationen den som kan…Löfvén kanske vill svara?
I artikeln nämner man att en fastighetsskatt skulle dra in 30 miljarder. Så helt osökt drog jag mig till minnes att Sverige betalar 29.7 miljarder till EU i netto. Där har finansministern det eftertraktade beloppet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här är väl ingenting att bråka om? Vi kommer de närmaste fem åren få ser hur det skurkgäng som härskar över sverige slutgiltigt slaktar hönan som värper guldäggen. Det kommer bli mycket mycket värre. Tills det går sönder på riktigt.