måndag 16 februari 2015

Vart är vi på väg?

I Tyskland har man sedan gammalt karnevaler. Det är kultur och tradition. I Braunschweig har man det största tåget i hela Nordtyskland (länk). I dessa karnevaler skolar man med allt möjligt och ironiserar friskt. De som arrangerar tågen och deltar har jobbat i flera månader med att förbereda. Visst skojar man med muslimer och de är givetvis ett tacksamt objekt. man skojar med allt och de må de drabbade tåla.
Men nu har polisen uppenbarligen identifierat ett konkret hot mot detta karnevalståg, och tvingats ställa in. Jag kan svårligen tänka mig något som orsakar mer ilska bland medborgarna än detta. Man har alltså förberett ett tåg som är ren årlig tradition i månader, och sedan i sista minuten tvingas man ställa in. Detta är ett direkt knivhugg mot den tyska folksjälen och allvarligheten i detta kan inte underskattas. Rörelser som Pegida (i bästa fall), kommer att bli en ren maktfaktor och polariseringen kommer att öka. Jag kan svårligen tänka mig att tyskar kommer att acceptera att ställa in sina årliga karnevalståg som de planerat en stor del av året för och byggt kortegevagnar och sytt kläder för, för att det finns rabiata islamister. Men vad som kommer att hända är oklart.
Men här i Sverige har man ju en liten klick, några hundra eller så som åker tillbaka till området de desperat flytt från för att slåss med IS. Vissa politiker ser dem som offer (Mona Sahlin), och ingen nämner att de bör förlora uppehållstillstånd eller medborgarskap omedelbums.
Men det kommer givetvis vara så att mängden militanta och terrorbenägna islamister man har är en direkt funktion av mängden muslimer man har. Kanske kan man minska ner förhållandet genom att köra med det svenska mantrat ”integration” och givetvis massa skattepengar för finansiering av detta. Detta kan vi vara övertygade om att man kommer köra med framgent i flera år.
Men så återstår ett mer intressant problem. Hur ska man göra för att hitta muslimska potentiella terrorextremister? När man väl gjort detta, var ska man göra?
Svaret på den första frågan är värt att fundera på. En klassiker är ju att alla föräldrar och närstående inte hade en aaaning om att deras trevlige son kommit på sådana tankar, och beklagar situationen. Ett annat faktum är att muslimer inte anger varandra eller rör ett finger för att stoppa terroraktioner. Kanske anser man att man inte har med saken att göra och stoppar huvudet i sanden men en problemställning måste även vara att man knappast vill ange eller förhindra saker som militanta extremister gör med risk för sitt eget liv.
Alltså återstår problemet för SÄPO och andra att lokalisera potentiella terrorister innan de begår brott. Detta är givetvis en helt omöjlig uppgift av två skäl; för det första har terrorismen som den ser ut idag blivit småskalig bestående av enskilda personer med vapen. Det är alltså en nål i en höstack och ovanpå detta problemet att veta exakt när något ska hända. Men även om man lyckas har faktiskt inget hänt och med nuvarande lagstiftning kanske man kan plocka en person för olaga vapeninnehav eller något som inte renderar i något längre straff. Sedan uppstår problemet igen.
Den direkt politiska aspekten är att man givetvis inte kan ha enheter som bara bevakar muslimer. Det vore seppuku för alla politiker att skapa något sådant och rasism och förföljelse av religion skulle direkt komma upp. Ej att förglömma att det finns runt 500.000 muslimer i landet. Den enda lösningen är att även om man inrättar sådana enheter och funktioner, håller man tyst om det och menar att baserat på allas väl kapar man ner den personliga integriteten steg för steg. Gärna under den klassiska flaggan ”har du bara rent mjöl i påsen”, och ”för ditt eget bästa”, med en lätt, falsk och till synes välvillig klapp på huvudet. Men frågan är mycket svår att lösa, och det finns inget enkelt svar. Vi vill inte ha ett totalt övervakningssamhälle som i DDR, samtidigt som vi bäddat för det. En annan väg är ju att förbjuda allt som kan reta muslimer eller ifrågasätta en bok skriven för 1400 år sedan. Med detta sagt har vi alltså gjort ett undantag från yttrande och pressfrihet. Skriv och rita vad du vill bara det inte kan uppröra muslimer…annars blir man kanske straffad enligt sharialagar vilka borde vara dirkt tillämpliga för otrogna som ifrågasätter koranen, imamer eller gör narr av Muhammed. Stenad, uppeldad, halsen avskuren eller så...

Inga kommentarer: