tisdag 27 januari 2009

Hur man skapar politikerförakt

En snabbkurs i politiska utallanden. Mona Sahlin anser man hanterar försvaret ”ansvarslöst och slarvigt”, i denna artikel; http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2383219.svd.

Låt oss gå tillbaka i tiden. Vilka är det som sedan 50-talet bantat Försvaret stegvis till ett skämt och suttit längst vid makten? Det var precis samma sak under den Persson som statsminister, i synnerhet eftersom (v) och (mp), vilka tycker man ska satsa ekologiska vindkraftverk med nyckelhålsmärkning i st.f. ett försvar på bästa verklighetsfrånvända miljötaliban-manér som brukligt är inom dessa båda partier.

Så, nu är (s) inte i regeringsställning, och det gäller att fiska röster. Till saken hör därtill att sannolikt ett antal väljare röstade på (m) som lovade ett bättre och starkare försvar. Så nu är besvikelsen stor, vilket man kan dra sig till efter uttalanden om bantning av försvaret till 12500 man. Helt riktigt så – själv tycker jag det är förjävligt.
Gjorde en kul uträkning; Sveriges yta är 449.964km2. Med 12500 soldater, ska alltstå varje soldat försvara 36km2 i snitt. Man kan tänka sig en fyrkant som är 6 x 6km. Men det är klart...större delen av dessa soldater är väl på utlandsuppdrag, så det blir nog lite till.


Men då gäller det ju för Mona Sahlin att passa på, snacka om ”ansvarslöst och slarvigt”, samt komma med någon liknelse om en Ferrari och en lådbil, emedan (s) historiskt har rustat ned försvaret till ett rent skämt. För det första skapar man ett rent politikerförakt, eftersom alla vet vad (s) gjort under åren. För det andra har (s) nu krupit i säng med (v) och (mp), och alla vet att (s) ensamma inte skulle kunna driva ett starkare försvar. För det tredje stänger man helt dörren för NATO, vilket innebär att man skulle inte bara stå svag, utan helt ensam. För det fjärde är det rent röstfiske, och man greppar tillfället i flykten att påskina att man egentligen vill ha ett bättre försvar, det har man aldrig ivrat för tidigare, tvärtom.

Det är himla dåligt av (m) att på detta sätt svika väljare, samt att plocka in ett stolpskott till Försvarsminister, som bara svamlar, och Reinfeldt som inte öppnar truten.

En fråga som tydligen kommer på bordet, och som alla tror är räddningen; ”Gå med i NATO, de kommer att rädda oss om det smäller!” Personligen tycker jag snacket om NATO är sekundärt; Först ska man ha ett försvar värt namnet, sedan kan man snacka om att gå med i NATO. Som det ser ut idag skulle nog Sverige nekas NATO-medlemskap, varför ska NATO försvara Sverige? Finns få strategiska värden, och en himla stor yta, och politiker som knappt skulle fatta att det finns andra länder i världen som inte vill ha möte, och sitta och diskutera saker på bästa svenska manér.

Nu är jag bara grymt besviken på politiker i gemen, mitt tidigare politikerförakt har blivit två nummer större, kommer nog inte rösta, eller i alla fall inte på något av de partier som har platser i Riksdagen idag.

Inga kommentarer: