lördag 24 januari 2009

När och vad kommer de svara?

Jaha vad ska man blogga om ikväll?
Tja, jag har en tendens till att ’ta tjuren vid hornen’, d.v.s. ser jag något korkat skickar jag ett mail till myndigheter och politiker, och förväntar mig ett svar. Jag betalar ju deras lön, och myndigheters åxå, så varför de fattar idiotiska beslut över mitt huvud, vet jag, men det minsta de kan göra är att svara på mina mail. Tror faktiskt de är skyldiga att svara, varande officiella skrivelser/förfrågningar: Här kommer ett exempel:
Läste i nyhetsmedia att vanliga glödlampor kommer att förbjudas enligt något EU-beslut. Så alltså frågade jag ”Energimyndigheten” samt Andreas Carlgen förljande:

”Jag bor i ett hus med direktverkande el, och inomhus har jag bara vanliga glödlampor. Använder dock energisparlampor till utomhusbelysningen.

Detta betyder alltså att all värmeenergi som lamporna avger, kommer värmandet av huset tillgodo. Jag ser följdaktligen ingen skillnad om huset värms av vanliga glödlampor eller elradiatorerna.

De s.k. energisparlamporna sparar förljdaktligen ingen energi i mitt fall, och ej heller verkar det som Ni tagit hänsyn till detta när Ni kalkylerar hur mycket energi som sparas på att byta till energisparlampor.

Vidare är det så att:
1. Energisparlampor kostar ca 10-15 gånger så mycket som vanliga glödlampor.
2. De avger mindre ljus.
3. De avger ett 'gulförskjutet' ljus.
4. De innehåller kvicksilver.
5. De tänds inte omedelbart, utan först efter några sekunder. Detta är inte bara irriterande utan en klar nackdel eftersom jag styr t.ex. trapp- och toalettbelysningen med rörelsesensorer.
6. De är större och klumpigare och passar därför inte i alla armaturer.

I mitt fall är det dessutom så att jag bor vid en transformatorstation, vilket gör att min glödlampsförbrukning är ca 0.5 lampa per dag, och det verkar inte vara någon skillnad på vanliga lampor eller energisparlampor i livslängd.

Vad jag gärna skulle vilja ha svar på är följdaktligen varför jag skall byta till lågenergilampor, och man kommer att förbjuda vanliga glödlampor. I mitt fall ser jag bara en drastiskt ökad kostnad p.g.a. det högre lamppriset, mer utsläpp av kvicksilver samt ett antal praktiska nackdelar.

M.v.h. och tacksam för svar.”

Jag väntar givetvis fortfarande på svar: Andreas Carlgen, om han svarar, via någon som ska svara i hans ställe, kommer säkert svara något svamligt av typen;” Det är ett beslut av EU, och det kan vi inte göra något åt. (Även fast han och andra miljömuppar ivrat för just sådana här saker.) Det är ju lätt att först ivra för något, och sedan krypa bakom det generella beslutat och ge faen i att svara.
Energimyndigheten får det värre. Kanske (om något kommer), säger de något om att i de flesta andra fall blir det en besparing av energi. Vilket i o.f.s. inte är applicerbart i mitt fall, men lite generellt ska jag stå ut med för ”samhällets skull”.

Så vi får se vad som händer…tycker dock det är lite stickande i mina ögon att jag just fick en elräkning på knapp 9000kr, emedan Vattenfalls VD inhöstar en lön på i storleksordning 8 miljoner årligen.

Inga kommentarer: