söndag 18 januari 2009

Man blir så trött...

Jag har just fått reda på att man ska ta bort alla ‘vanliga’ glödlampor på marknaden och ersätta dem med s.k. energisparlampor, och en expert på energimyndigheten påstår att det kommer att spara 2TWh i Sverige årligen.

Men hur i h-vete räknar man då? Det är riktigt att en lågenergilampa förbrukar mindre energi än en vanig glödlampa. MEN, den energiskillnaden värmer huset i stället. Ett faktum som man tydligen helt bortser ifrån. Till saken hör att just elenergi är den renaste energiformen som finns.

Vidare är det så att energisparlampor:
- Kostar minst 10 gånger mer än vanliga glödlampor
- Dröjer några sekunder innan de tänds.
- Har svagt ljus.
- Har ett pissigt gulfärgat ljus.
- Innehåller kvicksilver.

Så varför i h-vete ska man tinga medborgarna att gå över till energisparlampor? Finns så vitt jag kan förstå ingen hållbar anledning. Men jag kan se tre ohållbara:
1. Man vill framstå som miljömedveten från politikerhåll
2. Man vill ha större skatteintäkter eftersom det är moms på alla lampinköp och energisparlamporna kostar minst 10 gånger så mycket.
3. Man ska krypa bakom ”Det är ett beslut från EU.” D.v.s. det mest idiotiska argument som finns. –tänk inte lille och dumme medborgare, EU vet vad som är bäst för dig. ’Vi har inga argument, men så är det beslutat’.

Nu har jag skrivit till miljöministern Andreas Carlgren för att få en del frågetecken utdragna. Vi får se vad han svarar.

Inga kommentarer: