fredag 9 januari 2009

Typiskt Sverige

I dagens SvD, på denna länk, kan man läsa om en herre från USA, som inte kan legitimera sig, vilket i dagens kontrollsamhälle ställer till med. Man må ju tycka på vanligt svenskt sätt att myndigheterna är till för oss, för ditt eget bästa och o.s.v. Det är en typisk defatistisk inställning, vilken leder till en övertro på det svenska politiska systemet och myndigheter och deras kapacitet. Vidare om man tror det klassar man ner sig själv till ren boskap. Man accepterar helt enkelt att ens egen intellektuella kapacitet aldrig kan vara högre än myndigheternas eller politikernas. Eller kanske är man av åsikten att man själv är till för samhället, och inte tvärtom.

Vi hamnar tyvärr i en situation där myndighetsutövarna, med alla medel måste trycka ner den enskilde medborgaren med argument av typen ; "det har politikerna bestämt",
"det är enligt vår policy", eller " så kan man inte göra". I all tre fallen förväntas den lyssnande bara acceptera resultatet och gå hem med en på sin höjd, uppgiven suck. Typiskt svenskt.

Man må alltså ha hur logiska argument som helst, men de gäller inte, för några politiker, myndigheter eller tjänstemän har bara beslutat att man har fel, utan att bemöta den enskilda frågan eller ens känna till den. Typiskt svenskt.

Låt oss ta ett exempel: Jag körde bil från där vi bodde i sydvästtyskland, upp till Sverige på Autobahn, hastigheterna kan ni gissa. Sedan kommer man till Sverige, det är tomt på vägarna, fin motorväg, jag har en ny bra bil, och har under 8 år kört varje dag på Autobahn. Ponera nu att polisen hade stoppad mig för hastighetövertädelse, kanske 50km/h eller så.
Tysk heltäckande sjukförsäkring, en ny bil som är helt ok, erfarenhet från Autobahn, o.s.v.
Men vad hjälper det - kasta all logik och anpassa dig till systemet. Storebror har bestämt att du inte får köra mer än 110 på motorvägen., i en ren snigelfart. Lönar det sig att prata logik med polismannen när man blir stoppad, med tingrätten, med politiker, med tjänstemän...
Svaret är nej.

Men käre medborgare, koppla in din egen logik någon gång och släng dig övertro på myndigheter och politiker åt h-vete. Det är ditt liv, inte som en del av samhället som du inte har någon möjlighet att på verka eller anföra logik eller kunskap emot. Om du inte instämmer är det bara att fatta att ditt liv inte är värt något, och att du bara är en dum myra i stacken.

Inga kommentarer: