lördag 3 januari 2009

NTF

För er som inte känner till det; det finns ett gäng muppar som heter NTF. Ni kanske har sett deras 70-80-tals liknande propagandasvammel på affischer och liknande. Allt översvämmas av töntiga tester och rådgivning om vad som är bäst för dig (säkrast) som trafikant, samt givetvis där man antingen klappar sig för bröstet eller legaliserar sina insatser och viktighet där folk ska indoktrineras med senaste ’rön’, och vad som betecknas som fakta.

Hela historien började med högertrafikomläggningen, man skapade NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande. Sedan dess har denna idiotiska konstellation bestående av ett antal tjänstemän lyckats paddla sig runt på skattebetalarnas bekostnad, och på bästa storebrorsmanér, upplyst dig käre och dumme medborgare om ehuru du ska bete dig i trafiken.

I början kanske det var en s.k. reträttpost för politiker som vad slut som artister, men så kan man knappast beteckna det längre. Nu är det helt enkelt en fristående organisation som inte har något som helst berättigande. Vad de nu kan tänkas utföra kan lika väl Vägverket göra, även de är ju kända för lågnivåpropaganda av typen ’vi vet vad som är bäst för dig’. Så varför finns nu NTF? Tja, det är ju en organisation som själva anser att de gör nytta, har ett existensberättigande, och sätter sprätt på skattepengar. De har sannolikt en massa interna möten, diskuterar kampanjer, hyr in konsulter, och så vidare. Klubben för inbördes beundran alltså. Ingen vill ha dem, de kostar pengar, och det finns inte en anledning i världen till varför inte Vägverket kan köra samma och liknande töntiga kampanjer som NTF idag gör. Sådana kampanjer kör ju redan VV, så varuti är skillnaden?

Man må nu sätt det mesta i ett perspektiv. Myndigheterna är ju så måna om vår hälsa, et är vad det handlar om eller hur? Då må man fråga sig hur många som begår självmord, dör i livmoderhalscancer, bröstcancer, och prostatacancer per år och jämföra detta mot hur många som dör i trafiken. Och alltså jämföra hur stora samhällsinsatser som satsas på ett relevant sätt. Nu är vi alltså tillbaka till NTF. Alltså en organisation som kostar pengar och ’kanske’, räddar något liv per år i jämförelse med att man helt struntar i dödsorsaker. Man kapar ju f.n. ner resurserna för mammografi, och vaccinationer mot livmoderhalscancer må bekostas privat, Prostatacancer (som är vanligare än bröstcancer), görs det ingenting åt, och självmord…hur mycket pengar spenderas på att förebygga dessa?

Men trafikdöden är tydligen farligare än andra, var nu en svensk och betala skatt till NTF, för din egen skull. Medborgare. Vad trött jag blir på det här landet….

Inga kommentarer: