torsdag 26 november 2009

Armémuseum är öppet...

Såå, Tolgfors våndas, vilket man kan läsa i denna artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3800173.svd

Vilka helikoptrar ska man skicka, finns det några? Nähä, det gör det inte, och Tolgfors skyller ifrån sig och menar att detta ska försvaret fixa, fort. Eller som han uttrycker det:” - Det finns pengar, politisk vilja och mandat.”. Jaha, nu finns det pengar? Det har det aldrig funnits tidigare, och Tolgfors har med vackra ord och svammel varit med att kapa ner det svenska försvaret till ett rent skämt. Nu försöker han skylla ifrån sig, ungefär med snacket ”-lös problemet jag har ställt till nu åt mig, så jag slipper stå i skamvrån”.

Jag vill minnas att senast jag tittade på försvaret budget låg den på drygt 41 miljarder, och det har snackats och kohandlats, och prutats, och Gud vet vad. En kul observation är att man snackar om att snabbrusta gamla Vertolburkar, som är konstruerade på 50-talet, och togs i bruk 1963 i Sverige. Snacka om desperation. Det är väl snart dags att leta material på armémuseum…

Men det här är precis symptomatiskt för den svenska försvarspolitiken både under nuvarande styre och tidigare – man skär ner och snackar smörja om tillfälliga hotbilder, mobilitet, m.m. När sedan en skarp situation uppstår, tror man att det ska finnas tid och pengar att hinna rusta upp, eller att flytta någon minimerad insatsstyrka. Det är himla korkat, att vara så naiv, och tro att FRA kan förvarna år innan något kommer att hända, och då ha tid att skaffa modern utrustning materiel och utbilda. I en skarp situation är det som att börja ett schackparti med kungen och bara en bonde, och ha förhoppningen att man kan vinna på bra strategi.

Man kan ju dessutom notera att den eminenta flyktingsituation som bland andra migrationsminister Billström skapat, kostar flera gånger mer än vad svenska försvaret kostar. Siffran är givetvis hemlig, men vi pratar om minst 100 miljarder per år. Bara varje s.k. ”ensamkommande flyktingbarn”, kostar ca 2000skattekronor/dag. En helikopterpilot skulle nog inte tacka nej till en månadslön på sådär 60 tusen…Men det är klart Billström tycker det är viktigare att ta hand om flyktingar som inte kan styrka sin ålder, och som betalt ca 100.000kr till organiserad flyktingsmuggling, och blivit smugglade över dussintalet gränser, flera hundra mil, till just Sverige, än att ha ett bra försvar. Och Tolgfors instämmer säkert, bara han kan gömma sig i berget vid Bålsta om det smäller, och skylla på ÖB och andra att de inte gör sitt jobb.

Så var är helikoptrarna nu Tolgfors? De behövs nu till stridande svenska förband du beslutat skicka. Ska du komma och påstå att ”pengar, vilja och mandat finns”, när det står främmande förband på Gotland?

Inga kommentarer: