måndag 23 november 2009

Ingen nyhet?

Man kan konstatera att pressen är totalstyrd av politikerna. Att bilar eldas upp i miljonområdena är inte längre en nyhet, och inte ens regelrätta kravaller.

Natten till måndagen har man i Rosengård haft ett tjugotal ungdomar som satt eld på släpvagnar och kastat sten på polisen som inte vågade gå in förrän man kraftsamlat och iklätt sig regelrätt kravallutrustning.

Man kan då tycka att detta borde vara en stor nyhet på riksplanet, men icke så. Att någon tänder på en lövhög i Vellinge är en större nyhet som publicerades och diskuterades i rikstidningarna emedan DN inte ens nämner kravallerna i Rosengård. SvD hade den som en notis på förstasidan, men tog sedan bort den på morgonen. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3834185.svd

Sydsvenska dagbladet rapporterar nyheten torrt och koncist, utan egna formuleringar, och enbart baserat på uttalanden från polisen, och avslutas ”Ingen misstänkt är gripen.” Man har dock med en film som visar delar av vad som hände: http://sydsvenskan.se/webbtv/webbtv_malmo/article569264/Oroligheter-i-Rosengard.html


Nu har vi tre alternativ. Antingen är det så att jag missuppfattat hela saken, d.v.s. detta är ingen nyhet, eller något värt att ta upp och diskutera på riksplanet. Är så fallet tycker jag det är en aning skrämmande samhällsutveckling att denna typ av incidenter ens förtjänas att ta upp. Vi pratar alltså om kravaller med stenkastning mot ordningsmakten, saker eldas upp, och polisen måste kalla in förstärkning samt hämta kravallutrustning för att få stopp på kravallerna och skadegörelsen.

Det andra alternativet, är att dessa incident har blivit så vanliga att de inte längre har något nyhetsvärde. Detta är åxå skrämmande, d.v.s. om det tillhör vardagen i detta land att ungdomsgäng eldar upp saker och kastar sten på polis och brandkår så ofta att det saknar nyhetsvärde.

Det tredje alternativet, och som jag håller för mest sannolikt är egentligen det mest skrämmande. Detta är sådan het potatis efter Vellingedebatten, att media inte törs rapportera om det inträffade. Det kan ju ha två anledningar, antingen är censuren självpåtagen av journalister som inte vill riskera skinnet av rent politiska skäl eller är ämnet för hett så att man från tidningens ansvariga inte vågar göra mer än kort och krasst citera polisen.

Den andra anledningen kan vara att vederbörande politiker kan på något sätt påverka massmedia. Man får ju hoppas att man målar faen på väggen, men att de styr utbudet på SVT/SR står ju helt klart, och det har jag avhandlat i några tidigare blogginlägg. Alltså är det inte helt fjärran att de även kan kontrollera tidningsmedia. En riktig nagel i ögat är ju det s.k. presstödet, och därvidlag har man ju ett latent hot.

Men visst är det en skrämmande tanke? Och visst är det märkligt att kravaller i landets tredje största stad med stenkastning på polisen och bränder inte föranleder mer skriverier?

I fallet SvD verkar det nästan som att när den ansvarige kom på morgonen gav han/hon order om att notisen på förstasidan skulle tas bort.Mot bakgrunden av hur regeringen hanterat Vellingehistorien, verkar det ännu mer sannolikt att man beordrar pressen att inte skriva något negativt som kan kopplas till invandrare. Man har alltså partipiskat först hr. Ljungman i Vellinge, samt skickat ut ett hotbrev till landets kommuner om att de måste ställa upp, annars blir det statligt styrning (alltså först lagändring och sedan tvångsmedel), (se tidigare blogginlägg för några dagar sedan.)

Om det är det tredje alternativet, med politisk styrning av media är den egentliga skillnaden mot de gamla diktaturstaterna i öst väldigt liten. Den enda skillnaden är att samma sak sker i det fördolda. I de gamla öststaterna proklamerade man vad som gällde, idag gör man det inte offentligt, och skulle säkert helt enkelt förneka och förlöjliga.

Men faktum kvarstår – vi har en förstasidesnyhet som inte nämns, och ingen törs ta upp det generella problemet, för det finns ju inga problem med invandring och miljonområden, eller? Alla medborgare har ju fått sig till livs i minst 30 år hur bra och kulturberikande det är. Eller kanske det ett litet problem för de som får sina bilar uppeldade, men det är ju inga statliga pengar, så det kan man ju strunta i.
Just problemet/fenomenet med uppeldade bilar har även försvunnit från massmedia, och man ställer sig frågan om det slutat eller bara inte nämns.
Vidare frågar man sig varför inga gärningsmän grips, varför monterar man inte upp övervakningskameror och försöker gripa brottslingarna? Näe, inget händer, och man ska tydligen bara konstatera att de som kastar sten på polis och brandkår helt undslipper straff, emedan man blir tagen och bestraffad med tusentals kronor för att kört några km/h mer än vad det står på en plåtskylt. Det är tydligen viktigare för polisen att kolla hastigheter, mönsterdjup, och bilbältesanvändning än att ta fast de som eldar upp bilar och släpvagnar i invandrartäta miljonområden.

”Ingen misstänkt är gripen….”

Inga kommentarer: