lördag 7 november 2009

Välkommen till verkligheten!

Ok, vad är det här för naivitet? Tror gemene man att det finns någon likhet, inför lagen eller att inte vissa är prioriterade? Det är i så fall ren naivitet, och det är givetvis så, precis som i den gamla boken ”Djurfarmen” att alla är lika mycket värda, men vissa är värda lite mer.

Det kan man läsa om i denna artikel i SvD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3765337.svd

Om vi börjar med likheten inför lagen, må du ju ställa dig frågan hur mycket resurser som skulle ägnas åt om du blev nerskjuten på öppen gata i Stockholm. Eller om du blev knivhuggen till döds på ett varuhus.Jodå, visst skulle man utreda saken och komma fram till att man inte med de resurser som står till buds lyckas hitta din mördare. Några veckors jobb på sin höjd för polisen, vars huvudstyrka är upptagen med att mäta hastighetsöverträdelser, bilbältesanvändning och mönsterdjup på bildäck.
Men om nu en minister, som Olof Palme eller Anna Lindh råkar ut för det ovan nämnda är det en annan sak. Det är då ingen som ens ifrågasätter de resurser som plöjs ner från polisen för att lösa brotten. Man kan ju anföra att det har med allmänhetens intresse att göra och hur mycket som skrivs i media om saken. Men faktum kvarstår; personer som är politiker har ett högre värde än gemene man på gatan så enkelt är det. Det må till och med begås direkt lagbrott för att lösa mordfall som dessa utan att någon blinkar. Jäpp, jag tänker på att man öppnade upp DNA-registret i Huddinge för att spåra Anna Lindhs mördare. Tror någon att polisen kommer att göra det om du eller jag mördas? Knappast.

Det är givetvis på samma sätt när det gäller smittsamma och livsfarliga sjukdomar. I det aktuella fallet pratar vi om en influensa som inte är värre än de som årligen brukar florera i landet, men just den här har blåsts upp till enorma proportioner av massmedia.

Härvidlag är det lite klantigt av hr. Tamil att komma med påståendet att han har en så viktig position, och har ansvar för så mycket pengar att han ska prioriteras i vaccinationskön. Vad han med det säger är antingen att han är oersättlig, eller att hans liv är mera värt i samhället än andras, och det är vad man reagerar emot. Att han har barn är ju en ren larvighet som argument – hur många finns det inte som har barn?

När det gäller en krigssituation finns det utarbetade och givetvis hemliga planer om vad som göras, och vilka som är viktigast i samhället. Vad man behöver är alltså en lista när det gäller smittsamma sjukdomar som berättigar till förtur till vaccination eller total isolering för fallet det inte finns vaccin att tillgå, och vi pratar då om potentiellt dödliga sjukdomar. Enligt denna hemliga prioriteringslista skulle man då se till att de som har en så viktig funktion i samhället att de måste skyddas, och vidta åtgärder, (alltså vaccination eller isolering), så att man säkerställer att dessa personer inte drabbas. Precis som en krigssituation där Regeringen och vissa nyckelpersoner ska skyddas till varje pris, i berget i Bålsta (oops..).

Att man har en sådan lista skulle givetvis vara hemligt, eftersom det uppenbaras för gemene man att han eller hon är mindre värd än andra, inkluderande de politiker man tycker är klockrena idioter och kanske kvoterade till sin post p.g.a. kön, etnicitet eller religion.

Men…välkommen till verkligheten; alla är lika mycket värda, men vissa är värda lite mer. Det handlar inte om riskgrupper eller något annat. Tyvärr Svensson, och ställ dig i vaccinationskön, har du tur är det inte placebo i sprutan.

Inga kommentarer: