onsdag 14 juli 2010

Den svenska lögnen

Vi har världens näst högsta skatt, vill minnas att Danmark har något högre. Vi har ett försvar som är ett skämt. Vi har en polismakt som inte kan göra ett skit åt kravaller och gängkriminalitet, att meddela polisen ett villainbrott eller en stulen bil är inte mödan värt. Vi har en sjukvård som är rent kass. Det kan man läsa t.ex. i dessa artiklar (1 och 2).

Undertecknad kan skriva under på att svensk sjukvård är direkt kass.

Min svärmor dog som följd av att man lyckats introducera minst 4 typer av antibiotikaresistenta mikroorganismer i hennes kropp vid en operation. Det ledde till en smärtsam och utdragen död vilken tog ett år.

Min son stod 15m från en ny röntgenapparat som inte fick användas för att kontrollröntga ett armbrott eftersom han tillhörde ett annat landsting. Så han fick åka 15 mil och sitta och vänta på ett sjukhus i ”rätt” landsting.

Själv har jag bara en hälsena sedan knappt ett år. Jag skulle inte riskera min hälsa genom att utsätta mig för ens en relativt enkel operation på sjukhuset som lyckades ta livet av min svärmor. Dessutom ligger det 7 mil bort.

Efter att ha bott i Tyskland, vet jag hur bra vård kan vara och för en mindre peng. Men har medborgarna kommit i kontakt med svensk vård, kan ju politikerna dra i dem att de får bra vård, vilket är en ren lögn.
Så låt oss ta tre exempel för balansens skull på tysk vård.

Min son hade feber, så min fru ringde till läkaren, och blåste givetvis upp historien (på svenskt sätt), för att få vård så fort som möjligt. Svaret blev: ” Läkaren är upptagen, och kan tyvärr in komma hem till Er förrän om 20 minuter.” Läkaren kom efter 20 minuter, och min fru skämdes.
En son ramlade i trappen och vi misstänkte att han hade fått en fraktur i ena armen. Så vi åkte till närmaste sjukhus med röntgen, vilket var ca 5 minuters bilväg. Från att vi gick genom dörrarna tog det 20minuter, så stod vi med röntgenplåtarna och läkaren som kunde meddela att det inte var någon fraktur. Fantastiskt snabbt eller hur? Men vad kan man vänta sig vid 9-tiden på en julaftonskväll?

En kompis kom från Italien, och hade trassel med ett öga. Så vi åkte till närmaste optiker, 2km bort. Denne lät meddela att detta var något för sjukhuset. Så vi åkte dagen efter till närmaste ögonspecialistsjukhus drygt 1 mil bort, och fick faktiskt vänta ett tag. Men efter att förste läkaren tittat, kom professorn, som lät meddela; ”Gör patienten redo, vi opererar om 30 minuter.”. Inte för att det var så akut egentligen, han hade ju haft problemet nästan en vecka, men ändå.


Nu är vi tillbaka, och ställer oss frågan; var i helvete tar skattepengarna vägen? Hur många anställda går det på varje vårdplats?
Inte i något västland jag varit i eller hört talas om (och jag känner en hel del folk över hela Europa), är sjukvården så usel som i Sverige.

Samtidigt tror politikerna att problemet är att plöja ner pengar till vården för att lösa problemen. Problemen är uppenbart rent fundamentala, men trots detta tillåts inga privata vårdförsäkringar eller alternativ. Men det är klart, kan man lura i väljarna att svensk sjukvård är bra, gärna kombinerade med en laddning floskler om ansvarstagande är ju problemet löst. Enär de inte känner till något annat eller bättre. Det är ju ganska få väljare som bott utomlands och vet sanningen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sedan årsskiftet, då Danmark sänkte sina skatter, har Sverige återigen världens högsta skatt. Najs, speciellt med tanke på dina erfarenheter om sjukvård här-och-där...

Ulmerkotten sa...

OK, det visste jag inte. Ja, sverige är ju ett paradis. Om man inte är sjuk, gammal, och har jobbat ihop välfärden i detta land. Tacka vet jag nu krafter i form av analfabeter från MENA-länderna, som kostar minst 1.2 miljoner per år och person. Det är framtiden det!

Anonym sa...

Europa byggde upp sig själv efter två världskrig.
Tidigare tog man sig ur den mörka medeltiden på eget bevåg.
Vad hindrar andra länder att göra likadant? Vad hindrar andra att göra som Singapore, Kina, Sydkorea med flera har gjort? Att dra sig själva ur smutsen.
Arbetslusten sinar allt snabbare när halvfartsgrupper tar sig hit. En stolt prestationskultur i ett moras, som varken höger eller vänster vågar kännas vid. Istället är det mer av samma medicin.