söndag 11 juli 2010

Nya headern

För Er som undrar över den nya headern, vill jag bara berätta följande: Staufen är en stad jag bott i och som jag saknar. För att göra en lång historia kort, det är den vackraste stad jag varit i (och det är en hel del), den har en underbar stadskärna och hur mycket gammal fin kultur som helst. Ingen vet riktigt hur gammal staden är, men romarna hade ett vakttorn på platsen där den av de elaka svenskarna 1632, uppeldade borgen ligger. Det första skriftliga belägget för Staufen är från 770 e.kr.
Bilden till vänster är från ytterväggen på ”zum Löwen”, där Dr. Faust 1539 arbetade som alkemist åt borgherren, friherre Anton von Staufen. Dr. Faust hade skrivit ett kontrakt med djävulen, och när detta löpte ut blev han hämtad till helvetet av Mephistofeles, d.v.s. överdjävulen själv, just på detta hotell, vilket bilden illustrerar.
Flaggan i mitten är flaggan för Storhertigdömet Baden. Officiellt slogs Baden och Würtenberg ihop för sådär 60 år sedan, och flaggan finns egentligen inte mer, men den används dock ändå, och i synnerhet om Würtenbergare från norr kommer på besök.
Bilden till höger är Staufens stadsvapen. Det finns lite olika varianter på detta och de tre bägarna, samt med eller utan stjärnor. Ursprungligen var det släkten Staufens släktvapen. Släkten von Staufen dog dock ut 1602, med Friherre Georg Leo von Staufen.
Typsnittet till texten ”Staufener” heter Fraktur, och är ett typiskt gammalt tyskt typsnitt som används överallt i Staufen på skyltar m.m. Det kräver lite vana och övning, (i alla fall för en svensk), att kunna läsa det, men det är vackert och kraftfullt.

Inga kommentarer: