torsdag 26 november 2015

Detta är en hatsite

Expressens grävartomte David Baas har en stor artikel där han gör skandalavslöjanden om att SD har siter som man driver utan att tillstå att man gör det, och vidare avslöjar han att ledande SD-medarbetare gjort inlägg för drygt 4 år sedan på ”hatsiter”.

Nu ska vi ta det från början. David Baas ingår i Expressens ”Grävargrupp”, denna grupp drar sig inte för något, men hävdar att man ägnar sig åt journalistisk verksamhet. Det är alltså vänsterextremister som hålls under armarna av Expressen. Inte ens de journalistiska kodex som Expressen publicerar håller man sig till utan är enbart ute efter skandalrubriker mot SD. Typexemplet är att man anlitade en vänsterextrem grupp som kallar sig för Researchgruppen för att göra dataintrång mot Disqus för några år sedan. Det är en aning överkurs att påpeka att medlemmarna i Researchgruppens brottregister är ganska ”imponerande”. Baserat på detta dataintrång åkte sedan Baas och en annan reporter smygfilmade SD-medarbetare i deras hem för att sedan kunna, enligt mitt tycke helt olagligen publicera sina alster på internet. Uppenbarligen finns det ett antal punkter som både stod mot god journalistetik och definitivt emot svensk lag i det man gjorde. Men man bekymrade sig föga och Expressens ansvarige utgivare står nu åtalad för detta.

Nu vet vi alltså hur Baas får sin information. Uppenbarligen genom olaga dataintrång, och notabelt är att i reportaget han kommer med; att i Expressen anges inga källor eller information om var och hur han fått sina uppgifter. Man ska bara tro på det ”in blanco”.

Så nu har vi reportaget. För det första ska man ha klart för sig att benämningen ”hatsiter”. Ok. Baas tycker det är hatsiter, men han har fel. Det är siter som påtalar fel och brister med migrationspolitiken, inget annat. Givetvis kan det finnas inlägg i form av kommentarer av ren hat-karaktär eller rasistiska inlägg, men såvitt jag vet raderas dessa om de på något sätt anses olagliga. Det går inte att hindra personer att göra inlägg i ett öppet diskussionsforum, men min åsikt är att inläggen får stå för de som gör dem – ingen annan. Att vi sedan har några saker som heter yttrandefrihet, fri opinionsbildning och demokrati kanske inte passar Baas, men det får han leva med.

Men då uppstår det Baas hänger upp sig på, ”guilt by assocination”. Han försöker tappert koppla ihop en del idiotinlägg med SD. Visst, jag kan koppla ihop hans och Researchgruppens med Stalins och Maos utrensningar och mord på miljoner människor, mångfalt mer än vad nazisterna gjorde sig skyldiga till, inget problem eftersom vad Baas ägnar sig åt är inget annat än förordande av politisk censur av åsikter som inte passar hans åsikter. Jag har inget tillövers för nazister, men vad jag menar är att han kan sluta hänga upp åsikter på andra än de som uttalat dem. Eller varför inte dra upp Researchgruppens straffregister och hänga det på Baas? Det vore en koppling som vore synnerligen relevant eftersom man uppenbarligen ägnar sig åt olaga dataintrång och det är vad Baas artikel baserar sig på.

Notera att detta är en hatsite – avseende usel skandaljournalistik, smutskastande, smygfilmande av privatpersoner i deras hem, enögd propaganda och olaga dataintrång.

Inga kommentarer: