tisdag 15 januari 2019

Lagbrott?


En kille från MUF anser att Lööf borde åtalas för löftesbrott (länk). Logiken i hans resonemang är faktiskt ganska relevant.
Han jämför generellt med avtal och att den som bryter ett avtal kan åtalas. 

Eftersom Annie Lööf nu lovade att hon och Centern inte skulle medverka till att Stefan Löfvén blev statsminister, och att hon hellre skulle äta upp ”sin högra sko”, är det ett bindande löfte. Hon lovade alltså hela svenska folket detta, och sannolikt har ett stort antal centerväljare röstat på henne och Centern baserat på detta. Genom detta fick hon juridisk ”acceptans” för den politik hon lovade föra.

Så läget är ju detta att hon lovade väljarna en sak före valet. Nu är läget ett helt annat och hon har en överenskommelse med sossarna vilken släpper fran Löfvén som statsminister.

Om två personer ingår ett avtal, muntligt eller skriftligt, gäller detta avtal, och den som bryter ett avtal kan bli åtalad.

Det handlar nu inte bara om två personer utan hela svenska folket varför detta definitivt borde vara åtalbart. Det kan rimligtvis inte vara så att alla vallöften har ett ”bäst före”-datum som gäller till dagen efter valet.

Svammel om att ”Sverige måste få en regering”, eller man kommer med en lång kravlista till Löfvén är helt sekundärt.

En annan lag som är applicerbar på sveket Centern nu vill genomföra är ”trolöshet mot huvudman”. Huvudman är alltså alla de som röstat på Centern baserat på de löften man gav före valet att stödja Kristersson som statsminister, men som nu finner att man egentligen röstat för Löfvén, och röstat ner Kristersson. 

Givetvis kan man anföra massor med svammel om detaljfrågor eller punkter man kommer få igenom. Men det enkla grundproblemet kvarstår. Ej heller är en acceptabel ursäkt att man måste ”gilla läget”, eller att det är vanligt att vallöften bryts. Duger bortförklaringarna ”jag hade bråttom”, eller ”alla andra kör ju så här fort”, om man blir tagen för fortkörning? Fortkörning är ju en skitsak, men digniteten när man ljuger för hela svenska folket för att få röster till Sveriges högsta beslutande organ är betydligt värre. 

Vidare kan man ju inte låta bli att undra hur många högerskor som inkommit till Centerns partikansli.

Inga kommentarer: