söndag 20 januari 2019

Makthungerns paradis

Man kan på DN och i en insändare läsa att regeringsuppgörelsen är ett svek mot väljarna och demokratin (länk). En mycket bra insändare som beskriver situationen. Gör man ovanpå detta avtal om hur man ska hindra SD från att få något som helst inflytande kan man faktiskt säga att det inte finns ett uns demokrati kvar.

Genom alla svikna löften och vad man lovade inför valet, det faktum att man har representativ demokrati, underhandlingar, sonderingar, hemliga avtal och nu något dokument som ska blockera SD från inflytande finns ingen demokrati kvar. Demokrati är att medborgarna ska bestämma, vilket man mycket framgångsrikt använder i Schweiz. Lokala omröstningar i olika frågor, ner till handuppräckningar på det lokala torget fungerar. Dessa är dessutom beslutsfattande och inte som i detta land, rådgivande. Men folkomröstningar i detta land används inte, de är farliga för politikerna och kan komma till resultat man inte önskar.


Politikerna är i detta land livrädda för ren demokrati, de är direkt maktgiriga och gör allt som behövs för att få makt eller inflytande. Vad väljarna tycker är helt sekundärt och vidare gäller givetvis partipiskan. Nåde den som avviker från den av partiet beslutade linjen och röstar ”fel”, och röstar efter politisk övertygelse, då är man rökt framgent det vet alla.
Nu är det en hatstorm på nätet mot i synnerhet Annie Lööf för svikna vallöften och massor med högerskor har skickats till henne för svikna vallöften och kohandeln med sossarna och vänstern.

Nu försöker man vända denna hatstorm till något könsrelaterat, och jag läste att denna hatstorm baserades på att hon var en stark kvinna. Rent larv faktiskt och ren bortförklaring.
Det hela är förbaskat enkelt; hon lovade att inte stödja en regering med Löfvén och skulle ”hellre äta upp sin högra sko”. Man lovade vara en del av Alliansen och det var vad naiva medborgare röstade på. Björklund gjorde inga sådana utfästelser men hans svek är lika stort.

Men man skyller på att man inte vill ge SD något som helst inflytande och detta är en anledning till sitt handlande. Man vill få fram en överenskommelse för att blockera SD. De valda politikerna har alltså problem med att fatta att 1.1 miljoner väljare röstat på SD. Hallå! Snackar vi demokrati eller mandattetris? Det är de valda politikernas tetris med sina mandat och SD är större än C och L tillsammans, trots detta har de spelat en nyckelroll de senaste månaderna.

Liberalerna har nu enligt senaste SIFO förlorat hälften av sina väljare, Centern har backat ordentligt och miljömupparna skulle nog åka ur riksdagen om det hade blivit extraval. Huuu! Extraval det farligaste man kan tänka sig i detta land. Tänk att medborgarna tröttnat på drygt 4 månaders svammel, löftesbrott och kohandel och att man behöver nytt mandat från medborgarna. Norlén följde regelboken som den jurist han är och må ha all heder för detta, men problemet är att regeringsformen krystar fram en regering och stöd för denna bara en minoritet vill ha.

Kör man ovanpå detta med hemliga dokument och överenskommelsen om hur man ska blockera SD-representanter för 1.1 miljoner väljare har vi ingen demokrati längre.
Jag respekterar kommunisterna även om jag tycker de är idioter. Röstar medborgarna på dem accepterar jag det . Jag skulle aldrig hitta på hemliga avtal för att blockera deras rätt att utöva de mandat de får efter ett val.
Det är vad demokrati handlar om – att respektera medborgarna och deras åsikter. Demokrati är inte ett fulspel med mandat att spela tetris men som det nu uppenbarligen är fallet sker.
Det är inte demokrati längre, det är bara att fatta.


Inga kommentarer: