onsdag 9 januari 2019

Nya nummer i den politiska manegen


Det hela är förbaskat enkelt. Om Alliansen skriver ihop sig om ett dokument (länk),som förhindrar SD att utöva det demokratiska mandat man har, kommer SD inte släppa fram Kristersson.


SD har ett val, antingen är man representanter för 1.1 miljoner väljare eller så släpper man fram Kristersson eller Löfvén vilket säkerligen kommer leda till nyval ganska snart. Bägge är mycket osannolika och SD kommer säkert rösta mot Löfvén.

C och L är politikens pajaser med få mandat men lirar på mittfältet. Hoppar man till de rödas sida är man rökta om det senare skulle bli nyval. Svekdebatt är bara förnamnet.

Men det intressanta för Norlén är nu vilken av de två kandidaterna Kristersson eller Löfvén man ska presentera först. Valet leder till en inmålning i hörnet av de två små skitpartierna i mitten. Det finns alltså två lägen baserat på två återstående omröstningar:

Det första är om Norlén föreslår Löfvén till statsminister. Men nu har ju Löfvén både blivit avsatt och nedröstad. Röstar de små partierna L och C på Löfvén är sveket direkt uppenbart och man måste även ha kommunisterna som stödparti. Knappast inte något läge som Lööf och Björklund vill ha om det blir nyval snart och bägge två riskerar att hamna under 4% då väljarna fattar att röster på dessa partier inte är vatten värda.

Det andra alternativet är att Norlén kör Kristersson som kandidat. Men då kräver detta SD:s stöd. Enligt denna artikel i skandalblaskan Expressen, jobbar man på detta alternativ men med en överenskommelse om att SD inte ska få inflytande. Mot denna bakgrund kommer sannolikt SD lägga ned sina röster eller röstar ”nej”. Har man 1.1 miljoner väljare man representerar är det osannolikt att man accepterar att hamna på avbytarbänken med två partier C och L tillsammans. SD har 60 mandat om jag minns rätt och C+L tillsammans 51.
Men vi måste hela tiden komma ihåg att det finns två eller tre partier som är livrädda för ett nyval; förtroendet för Lööf har störtdykt, Björklund har 4%-snaran runt halsen och miljömupparna är sannolikt under 4%.

Man är alltså livrädda för ett nyval och tror man kan snacka sig bort från vad man än hittar på. Baserat på lång erfarenhet av svensk politik är min kommentar; är man så korkad att man röstar på Bondeförbundet, Folkpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Centern eller vad de nu kommer att kalla sig, hade det varit lika klokt att stanna hemma. De senaste regeringsförhandlingarna talar sitt tydliga språk.

Personligen har jag även en avog inställning till de ”nya moderaterna”, lanserade under Reinfeldts epok. Det fanns gamla moderater som en gång fick min röst men inte dagens moderater. De är i stort sett lika opålitliga som L och C. Idag har de fler mandat än C och L och kan därför ha en lägre profil.

En märklig uttalande är dock det från Åkesson att man kommer rösta mot Kristersson om ett sådant dokument finns. Inom alliansen vill man alltså skriva någon form av dokument och sluta en överenskommelse om hur man ska utesluta SD. Givetvis är Åkessons uttalande helt korrekt, och att om ett sådant dokument kommer man rösta mot Kristersson.

Men det hade varit smartare att inte säga något alls, och därigenom låtit Alliansen, och i synnerhet C och L, sväva i ovisshet. ”Det får ni se vid omröstningen.”, anser jag hade varit klokare. Vägrar man prata med SD, ska man inte ha några som helst förhandstips om hur SD avser rösta i riksdagen, den rätten har man förverkat om man inte pratar med ett parti som är större än C och L tillsammans.


Inga kommentarer: