onsdag 23 januari 2019

Miljömupparnas flummerier



Men varför försvann debatten om kärnkraften? Det är vinter, vindstilla isarna ligger och det finns inte en kilowatt att hämta i vågkraft, vindkraft eller solkraft. Miljömupparna är nu märkligt nog knäpptysta om två saker; kärnkraft och importen av miljontals ton av importerade sopor som bränns i svenska värmeverk.

Man kan inte anpassa elförsörjningen till soliga sommardagar när det blåser och vågorna vid kusten går höga. Elförsörjningen måste anpassas till dagar som dessa vintertid i Sverige, i synnerhet då större elmänger inte går att lagra. Eller kanske miljömupparna tror att man kan ladda batterier med MW-kapacitet växelspänning trefas?

Elnät och försörjning måste anpassas till just det läge som är här och nu. Man kan svamla om elbilar, som ska gå på el vilket elnätet inte är uppbyggt för. Låt oss ponera att man installerar en massa laddstationer, dessa kommer kräva ny eldragning och den som vill ha en laddstation hemma för en elbil kan räkna med 10-tusentals kronor i rena investeringskostnader för att få någon som helst kapacitet på laddningen.

Ovanpå detta kan man, och helt relevant ställa sig frågan vilken global påverkan detta lilla land och utsläpp har globalt. Tja, kanske runt en promille blir svaret. Samtidigt, blir det ju en vagel i ögat om man importerar andra länders sopor i miljontals ton för att få värme i Sverige. Något stämmer inte.

Så var det ju kärnkraften…alla miljömuppar stod först på barrikaderna för att de var mot atomvapen. Sedan var det kärnavfallet och kärnkraften skulle avvecklas. Nu är det bensin och dieselbilar som ska skrotas till förmån för elbilar trots att verken tekniken finns och det har uppdagats att batteriframställningen är direkt mijöovänlig. Som sagt är vidare inte elnätet utbyggt för elbilar och vidare har elbilar klara problem när det är kallt då batterikapaciteten minskar drastiskt. E85 visar sig inte miljövänligt då produkten av etanol slaktar skog i synnerhet i Brasilien.

Man tror vidare att detta lilla land skulle både ha någon global påverkan, svamlar om ”klimatångest” och tror att vi ska vara ett land som alla andra kommer följa. Välkomna till verkligheten miljömuppar! Detta är ett litet land med färre invånare än kanske halva Shanghai. Världens ledare och andra länder struntar blankt i era visioner och flummerier.

Men vad hände med debatten om kärnkraften, miljömuppar? Stäng av elektriciteten några dygn och njut av temperaturen i era hus utan kärnkraft. Givetvis blir det även becksvart större delen av dygnet, men det finns ju stearinljus och kanske fotogenlampor. Vattnet är kanske värmt av en elpatron, så njut av en dusch i kallvatten. Gå ut i skogen och hugg lite ved till matlagning (bara för de som har en vedspis). Kläder och annat går inte att tvätta, någon gång till våren är vad som gäller.

Är det någon som fattar miljömupparnas logik?
Ok, världen är full av flummare. Men låt mig slippa deras flummerier och verklighetsflykter.


Inga kommentarer: