måndag 24 november 2008

Hybris...

”Människors värde är lika stort i Thailand som i Sverige,….”hävdar Inger Davidsson (kd) i Svd’s artikel. Och vill därmed legalisera att Sverige ska agera som en av förgrundsnationerna när det gäller prostitutionsbekämpning.

Min erfarenhet har lärt mig att det inte riktigt är så enkelt. Det går inte att applicera eller påpracka andra länder och kulturer våra värderingar, som vi anser riktiga. Vi bara tror att vår definition av människovärde är den enda och riktiga, emedan någon sådan ’mall’ inte finns. Som vanligt; Sverige vet bäst, allt vi tycker är rätt och i synnerhet svenska politiker.

Låt oss fundera lite och ta det lite mer historiskt. I många asiatiska kulturer fungerar det så att medborgaren själv inte värderar sitt liv enligt fru Davidssons måttstock. Ta t.ex. vad som hände på Himmelska Fridens Torg, fenomenet Kamikazepiloter, Seppuku, vad som hände under Koreakriget, och det finns hur många exempel som helst. Om personer i andra kulturer inte värderar sina egna liv såsom vi i Sverige Är vi då de som ska tala om för dem hur deras liv ska värdera? Självklart säger vissa. Man må då infoga sammanhanget – dels den levnadsstandard och sociala skyddsnät som finns i Sverige kontra de länder vi pratar om, och vidare Sveriges kanske knappt 9 miljoner invånare emot de miljarder som bor och lever i andra och betydligt äldre kulturer än vår egen. Antalet invånare i Sverige är väl som en stadsdel i Shanghai…

En tjej kanske jobbar som prostituerad, och försörjer kanske därigenom en hel familj som annars svälter ihjäl. Men välj nu fru Davidsson: Är tjejens prostitution OK, om hon hävdar att det är ett yrke och en inkomst i hennes kultur? Eller vill du döma henne och hennes familj till svältdöden? Vilket väljer du, med din svenska moral och värderingar som inte är råttskit värda i Asien?

Men det är klart svenska politiker vet ju allt…som vanligt. Helst om några röster i nästa val finns i visionen och man kan dupera några inskränkta medborgare som lever i SVT- och politikernas miljö och inte satt sin fot utanför Sveriges gränser. Allt är bara hemskt och konstigt utanför Sveriges gränser – det kan svenska politiker säker korrigera. De är ju klokast i värden – det vet ju varje svensk.


Så vad står i SvD på denna länk; http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2094997.svd#tw_link_widget?
Och Norge har tydligen inför någon liknande lagstifning….och
”... i Sverige applåderas lagen. "Jättepositivt", säger vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson om att även grannlandet nu kriminaliserar sexköp.”

Patetiskt…hur liten låda kan man ha, och hur lite kan man om juridik?

Inga kommentarer: