torsdag 6 november 2008

Idioter och Klantskallar (IOK)

Brottaren Ara Abrahamian retade pamparna när han i protest lade sin OS-medalj på mattan i Peking. Nu kommer domen: Böter på sammanlagt en halv miljon kronor.
Detta kan man läsa i DN Sport 5/11/2008.
Bötesbeloppet var tydligen uppdelat mellan, brottaren, tränaren och Svenska Brottningsförbundet.

Om vi nu funderar lite på två saker är hela historien ganska märklig.

För det första; vad hände egentligen? Tittar man på de videosekvenser som finns från själva tävlingen, kan ju knappast någon tillstå att de fattade besluten av domarna hade någon form av logik. Själv är jag inte kunnig, men det verkar ha varit minst sagt rena tombolan vid poängfördelningen, och i synnerhet i ”matchens” slutskede. Märkligt nog till italienarens fördel.

Vidare må man anföra att Ara Abrahamian, lade sin medalj på mattan efter prisutdelningen. Detta kan man tolka på olika sätt antingen så att han inte ansåg sig värdig medaljen eller som protest mot matchens domare och bedömning. Vid det aktuella tillfället uttalade han inte varför han handlade på detta sätt och en bedömning blir därför en ren gissning. Kvarstår gör det faktum att han emottog medaljen, och gjorde sedan vad han ville med den, d.v.s. lade den på mattan.
För många år sedan gav en löpare, Alberto Juantorena, sina OS-medaljer till Fidel Castro, vid återkomsten till Kuba. Detta föranledde inte några påföljder. Trots att jag personligen inte kan tolka ett sådant handlande som något annat än ett direkt politisk utspel. Eller kanske var de bara så att Ara Abrahamian tyckte medaljen var så gräsligt ful att han inte ville ha den.

Alla dessa spekulationer spelar mindre roll – han fick medaljen runt sin hals, och har därigenom emottagit den, vad han sedan väljer att göra med den är hans sak.

För det andra; vilken straffrätt har olympiska kommittéer? Grundplåten för all strafflagstiftning är att;

1. Någon eller något har skadats genom ett handlande, t.ex. (mord, rån, dråp, stöld, förskingring…)

eller

2. Handlandet kan ha försatt antingen annan person eller sig själv för fara. (fortkörning, vårdslöshet, framförande av fordon berusad, förvaring av sprängämnen, handhavande av vapen….)

Så då uppstår frågorna – under vilken kategori rubriceras Aras handlande? Kategori 2 är ju utesluten. Han har inte på något sätt utsatt vare sig själv eller annan för någon form av fara

Så då återstår kategori 1. Han har skadat någon eller något. IOK? Internationella Brottningsförbundet? Tja, då borde han ju först ställas inför någon speciell domstol. Men var finns lagarna och straffsatserna? Om inte någon lag finns, kan ju ingen veta reglerna. Hur ska man kunna bryta mot en regel som inte finns, och vad är straffpåföljden mot att bryta mot regler som inte finns? Såvitt jag vet finns det lite flummiga texter om intentionen med OS, men det är väl ingen parlamentariskt accepterad lag som ska gälla internationellt?
Vilka länder har ratificerat dessa texter som varande lagtexter? Vilka straffskalor finns?
Om man fuskat sig till en guldmedalj, och sedan sparkar prisutdelaren i pannan, tar medaljen och kastar den på backen och pissar på den...är det dödsstraff som gäller?

Min slutsats är att det är bara att dra upp detta emot vilken logisk och erkänd domstol som helst, så kommer IOK och de som utdömt detta straff få stoppa tummen i häcken och hoppa jämfota därifrån med svansen mellan benen.

Inga kommentarer: