söndag 25 mars 2012

Men vad är anledningen DN?

Den här artikeln i DN handlar om att man sänkt straffen på narkotikadomar. Man skriver lite om farligheten i droger och kommer med något exempel där HD sänkt straffet.

Vad är nu anledningen till att domstolarna sänker straffen? Är det någon bedömning av olika drogers farlighet som ska gälla? Givetvis har det med saken att göra och måste vägas in, men det är inte anledningen till att man sänker straffen.

Den egentliga anledningen är att fängelserna är överfulla med personer som dömts för olika narkotikabrott och man har helt enkelt inte plats för fler. Alltså måste man släppa ut personerna i förtid, efter 2/3-delar av strafftiden är regel, och vidare givetvis kapa ner tiden på de fängelsedomar som utdöms på just de vanligaste brotten. Dessutom kostar det en massa pengar att ha folk inlåsta.

Som alla vet har vi haft en rent sanslös invandring de senaste åren, vilket skapat kriminella gäng som givetvis har narkotikasmuggling och narkotikaberoende/användning som inkomstkällor. Vidare har vi en stor grupp somalier, och bland dessa är bruket av khat utbrett. Jag vill minnas att man beslagtog 18.5 ton khat förra året (ja, ton). Det behövs inte mycket matematik för att inse att ett antal khatsmugglare skakar galler.

Så den verkliga anledningen till att HD sänker straffen är alltså att antalet fängelseplatser inte räcker till för alla som döms för narkotikabrott, inte att HD ger sig på att tolka olika drogers farlighet. Men det kan ju inte DN skriva om, det är ju relaterat till invandringen.


Add: Jaha, och här är nästa konsekvens som man kan läsa om i DN. Våldtäkter är så vanliga att man tydligen sänker straffen. Är det den sanna motiveringen? Sänker man hastighetsböterna eftersom det är så många som överskrider dem? Elller sänker man straffen för rattfylleri för att fler kör berusade? Strålande, då är det en godtagbar ursäkt att det är så många andra som kör fulla.
Som jag skrev ovan - fängelserna är överfulla med berikare, och det är alltså rena desperationshandlingen att sänka straffen, och släppa ut brottslingar i förtid. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så du menar alltså att det är vettigt att man ska få 14 år för tex odla lite gräs hemma, medan man får 3 får att våldta 10 småflickor?

Ulmerkotten sa...

Har jag skrivit det? Problemet är nog snarare det att man inte kan döma våldtäktsmän till de straff de förtjänar, just för att fängelserna är fulla av de som dömts för narkotikabrott.

Alex sa...

vill gärna se en källa på att våra fängelser är fulla av folk dömda för narkotika brott. Även om jag inte tvivlar på vad du säger.

för övrigt tycker jag ditt inlägg består av massa subjektivt tyckande och hävdande, här och var sticker du in ett "givetvis är det såhär" och "den verkliga anledningen" utan att uppvisa källa på det.

Även om kat är den vanligaste drogen bland somalier, betyder inte det att alla somalier tar kat eller att kat likväl inte brukas av den vanliga svensken, från minsta hålan enda upp till Stureplan cirkulerar det droger. Skillnaden är väl vem som blir dömd för det?

Varför tar du inte och använder din tid till att forska lite, istället för att prata om sanningar? Det är en förenklad logik och retorik som används här.

Ulmerkotten sa...

Hej Alex. På denna sida hittar du att 1 Okt. 2010 var 30% av fångarna utländska medborgare. Om man sedan räknar in svenska medborgare med utländsk bakgrund kan du ju uppskatta var siffran hamnar. Jag tror inte heller att siffran minskat. (..tror)

http://www.kriminalvarden.se/Om-Kriminalvarden/Fragor-och-svar/

Men problemet är just att locket ligger på från politiker och myndigheter. Ingen eller bara lite infomation kommer ut. BRÅ släppte för 6 år sedan en rapport som visade att personer som var utländska medborgare, eller hade utländsk härkomst var överrepresenterade med 3.5 gånger när det gäller sexalbrott. Sedan dess har mig veterligt inget publicerats.
Självklart tuggar inte alla somalier khat, men alldeles för många. 18.5 ton beslagtogs. Men hur många ton beslagtogs inte?

Ulmerkotten sa...

Add. Alex;

Här har du en artikel från Public Service om saken; http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=3579278