onsdag 28 mars 2012

Två snuttefiltar

Visst är det underbart, man har SvD i denna debattartikel kraftsamlat om den livsfarliga gårdsförsäljningen av lite vin, som man kan läsa i denna artikel.

Likheten med vad SvD låter några vänsterpolitiker skriva om Public Service på denna länk är direkt slående.

Det finns två gamla fornminnen kvar och det är Public Service och Systembolaget, och jag har avhandlat dem bägge förr. Det förstnämnda är en ren propagandaapparat, och det andra är ett paradoxalt företag som å ena sidan inte vill att medborgarna ska handla deras produkter, men eftersom nu medborgarna vill göra det, myndiga plus två år minst, har man usel service och ett sortiment inte baserat på vad kunderna vill ha utan baserat på vad Systembolagets läckergommar anser, med små cirklar och larv om vad läckergomarna bedömt. Prisnivån är rent horribel, och det är i praktiken orimligt att köpa produkter Systembolaget inte har i sitt sortiment. Jag bodde som bloggens namn antyder i Baden, vilket är ett av Tysklands största vindistrikt. Tysklands största vineri Badische Winzerkeller, i Breisach låg en bit bort. Systembolaget har inte ett enda vin från hela den regionen. Det vetkar vara så att Systembolagets uppköpare gillar att resa, så därför finns det massor med viner från i stort sett hela världen. Att försöka få hem en låda vin från denna region är i praktiken omöjligt, om man inte vill vänta några veckor, och betala ett pris per flaska som är rent orimligt.

Men det är klart att svenska folket vill ha kvar Systembolaget, det beror på tre saker. För det första har man tutat i svenskarna att halva landet skulle sluta i kaos och fylleri, misshandel, mord och Gud vet vad, om man slopade monopolet.

För det andra har man inkompetensförklarat den enskilde medborgaren att bedöma vad som han/hon tycker är gott. Man har till och med smakuttalanden om översvavlade viner i plastpåsar, eller i tetrapack. Systembolagets experter vet vad som är gott det kan du inte du själv lille dumme medborgare som måste vara minst 20år för att vara så stor att du klarar av att hantera dessa drycker. Men visst är det märkligt att i stort sett alla andra länder i Europa klarar medborgarna av både att välja drycker själva, är tillgängliga i vanliga matbutiker, billigare, samt vid en lägre ålder än i Sverige?

För det tredje är det som att fråga barn om de tycker den lokala godisbutiken bör stängas, utan att ge några alternativ. Det är klart att gör man sådana undersökningar älskar alla Systembolaget. Det finns ju inga alternativ.

Ok, jag ska avsluta med en länk till en låt Ni aldrig kommer att få höra på Public Service, av en av Tysklands största artister, Herbert Grönemeyer. Låten är en av hans största hits ”Alkohol”. Det verkar vara dåligt med nykterister bland publiken…

1 kommentar:

Nisse sa...

Den som lyssnar på public service vet att det spelas mycket alkoholliberala låtar där såklart.

Anledningen till att låten du länkade inte kommer spelas i public service tror jag snarare beror på kvalitetskraven, dvs att man inte spelar vilken skit som helst. Ett ypperligt argument för bevarandet av public service! :)