onsdag 21 mars 2012

Politiker i mörker

Ja just det, idiotin med glödlampor. Ämnet är på begäran av Robin Shadows, men jag är faktiskt riktigt förbannad på denna EU idioti åxå.


För det första ska man ha klart för sig att el är en mycket bra energikälla, en stor del av den el som produceras i landet kommer från vattenkraften.  Sedan får vi en stor del av elen från kärnkraften, som åxå är ren för miljö förutom avfallet förstås. Har man väl ett elnät fungerar det bra och man har relativt låga distributionskostnader. Det är alltså inget egenvärde i att spara ström nitiskt för sakens skull. Gör man det är det för att staten har kommit på att det är ett busbra sätt att dra in skatter, och pengar genom Vattenfall.

Vidare ska man veta att detta är ett land med en lång vinter, både mörk och kall om man jämför mot Sydeuropa. Vi behöver alltså både mycket ljus och värme i husen relativt de som bor söderut. Men nu har alltså EU beslutat att man ska sluta med vanliga glödlampor till förmån för lågenergilampor, bara för att de förbrukar mindre energi. Men saken är ju den att det är ren nys absolut största delen av året här i Sverige. En bostad behöver värmas, och det från en glödlampa som inte blir ljus blir värmeenergi. Denna energi kommer alltså bostaden till nytta som behöver värmas på något sätt. OK, har man bergvärme eller luftvärmepump drar det givetvis lite mer energi, men det är rent larvigt lite om man jämför med vad spisar, varmvatten, dammsugare m.m. drar. Har man sedan elvärme, eller oljeeldning är det snarare en ren vinst för miljön att värme från belysningen kommer bostaden till godo. Det är klart att nere i Sydeuropa har man helt annat klimat, och där är det säkerligen en mycket större vinst än här i Sverige.

Men det riktigt larviga är att man gör bytet till lågenergilampor ”för miljön”, vilket inte är sant eftersom det lika gärna kan vara tvärtom, beroende på vilken uppvärmingsform man har. Dessutom, och som pressen skrev om för någon vecka sedan; folk slänger dessa lampor som innehåller kvicksilver i soporna, med påföljden att det kommer ut en massa kvicksilver i naturen. Är det bra för miljön?

Till saken hör även några andra nackdelar:
  • Dessa s.k. lampor som egentligen är små lysrör, har ett gulförskjutet ljus.
  • De har ofta en starttid på några sekunder, vilket leder till att om man som jag har rörelsesensorer på några ställen dröjer det innan man får något som helst ljus.
  • De passar inte i en del armaturer p.g.a. att de är större och klumpigare.
  • De har generellt mycket lägre ljuseffekt. Har någon sett en lågenergilampa som ger motsvarande 75W för en vanlig glödlampa?
  • De förbannade lågenergilamporna kostar skjortan. Runt fem-tio gånger mer än en vanlig lampa. En lågenergilampa kosta sådär 40kr, emedan man brukade få två mycket ljusstarkare vanliga lampor för runt 15 kr. Vem får betala detta? Ska jag skicka räkningen för bytet till regeringen eller EU? Jag har 40-50  lampor där jag bor. Minst 2500kr alltså, och vartenda lampbyte, när dessa elktriska ohyror går sönder vill jag åxå ha ersättning för, alltså skillnaden i kostnaden för en lågenergilampa och en vanlig lampa.
  • Om en lågenergilampa går sönder, sprids mycket giftig kvicksilverånga i bostaden så man måste vädra den omedelbart. Det är väl bra på vintern, eller hur?


En bra benämning på miljöministern, Lena Ek; ”Hon kallas lågenergilampan, ty hon vandrar i mörker och är knappast något ljus.” Dessutom har jag inte hört ett pip från henne någonsin, så det verkar vara ett gediget mörker.

1 kommentar:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag lider dessutom av eksem sedan snart tio år tillbaka och uppskattar därför dom gamla lamporna för att dom även sprider lite extra värme. Så när mitt lager är slut så kommer jag bara att frysa ännu mer och förmodligen sitta fullt påpälsad inomhus 7-8 månader om året. Plus att jag med åldern börjat bli mer skumögd, så den sämre belysningen kommer förmodligen göra mig helt galen. Vi borde starta en kampanj för att få tillbaka dom gamla glödlamporna.