tisdag 14 juli 2015

Åsnor bakom moroten

EU är någon form av snuttefilt för svenska politiker. Vi har alltså stora brister inom i stort sett hela offentliga sektorn, och inga pengar att bygga upp ens en antydan till vad som skulle kunna kallas för försvar. I desperation försöker man 0-balansera budgeten och ger upp det överskottsmål som varit regel.
Men nu har grekerna klantat till sin ekonomi och då är det givetvis så att svenska skattepengar kan komma att skickas till Grekland för någon form av korttidslån (
länk). Alltså ett nytt lån för att kunna betala igen räntor och amorteringar på lån man inte kan betala. Det säger sig självt att detta är rent ekonomiskt vansinne – att ta ytterligare lån för att kunna betala tillbaka lån man inte kan betala. Säg den bank i Sverige som skulle gå med på detta till en privatperson.

Ovanpå detta ska man komma ihåg att redan att vara med i EU är enorm förlustaffär för Sverige som land, 2015 kommer Sverige betala 40.1 miljarder och få tillbaka 10.3. Alltså en förlust bara i år på 29.7 miljarder (
länk). Grekland däremot tjänar runt 50 miljarder (2013, samma källa), och ovanpå detta lånar man alltså enorma belopp från EU, och vill nu ha ”nödlån” eller ”stödpaket” för att kunna betala tidigare lån.
Engelsmännen verkar i alla fall inse vartåt det brakar och avser inte betala en enda Euro till Grekland av engelsmännens skattepengar.  Ett klokt beslut. EU har inget egenvärde för nettobetalarnas medborgare. När ska man i detta land och inom EU fatta att man inte kan hålla länder under armarna som inte kan sköta sin ekonomi?

Men låt mig gissa framtiden. Det är bara en tidsfråga innan det är dags för stödpaket för stödpaketslån som inte kan betalas, för lån som inte kan betalas. Hur länge ska detta vansinne få fortsätta, och vad har det kostat hittills för EU och svenska skattebetalare?
Varför kommer jag att tänka på liknelsen med en åsna som har en morot hängande framför sig för att gå vidare? Kanske är det elakt att jämföra EU:s finansministrar med åsnor, men det är ett rent faktum att de inte inser att man inte kommer att få tillbaka utlånade pengar trots att Grekland får 50 miljarder från EU, och att EU:s medborgare i länder som är nettobetalare inte tänker rösta på politiker som håller snuttefilten EU under armarna till vilket skattetryck eller svammel som helst.
Grexit är inget hot. Länder som inte kan balansera sin ekonomi har inget i EU att göra, de får sköta sig själva och ta konsekvenserna av sina ledares politik.

Inga kommentarer: