fredag 17 juli 2015

Det sjunkande skeppet Grekland

Kan någon förklara detta; Sverige ska alltså vara med och betala pengar till Grekland, men i detta inslag har man fått ”garantier” för att det inte ska kosta svenska skattebetalare något (länk). Hur går det ihop? Varför ska man då behöva ha ett möte med EU-nämnden, vilka måste godkänna detta? Man ska alltså använda en ”mekanism som berör alla EU-länder”, samtidigt som Sverige alltså inte berörs, och SvD skriver ”Sverige deltar i grekiskt nödlån” (länk).
Nu måste det finnas två alternativ, antingen snackar vi om ett direkt stöd bestående av rena skattepengar, eller åxå är det någon form av fond dit svenska skattepengar har gått och ur denna tar man pengar och skickar till Grekland.
Eftersom man hävdar att det inte är rena skattepengar måste det vara ur någon fond/buffert dit svenska skattebetalare lik förbaskat har betalt sina surt förvärvade skattepengar.  Eftersom nu Sverige är och har varit en nettobetalare till EU. I år är det knappt 30 miljarder, alltså är det lik förbaskat svenska skattepengar som förslösas på det sjunkande skeppet Grekland.


UNT skriver (länk):
"EU-förslaget innebär att EU genom EFSM-mekanismen, där även icke euroländer deltar, ger nödlån till Grekland.
Icke euroländer har fått garantier att de inte kommer att drabbas om Grekland inte klarar av att betala tillbaka nödlånen."
Ok, men pengarna till lånen kommer lik förbaskat från svenska skattebetalare, som i bästa fall alltså kan få tillbaka pengarna. Mest sannolikt är dock att det bara är en tidsfråga innan Grekland behöver mer pengar och återbetalningarna skjuts upp.
 
Lite kul är även att man I SvD kallar det för ”brygglån”, och det är uppenbart att nysvenskans PK-tankesmedja varit i farten igen. Det kanske vore något för privatpersoner och företag som inte kan betala sina skulder; det är bara att gå till banken så får de nödlån, och räcker inte de pengarna så blir det brygglån. Nästa steg är väl ett ”brolån” för att komma över bryggorna och nöden.

Inga kommentarer: