lördag 20 maj 2017

I propagandans land


En märklig omsvängning har hänt i media den senaste tiden. Det är i princip godkänt att rapportera och skriva om allt utom de problem som finns i landet. Kanske har du åxå lagt märke till att det rapporteras inte om bilbränder, molotovcocktails, rån, skjutningar, våldtäkter och andra saker?


Men det ligger ju helt i linje med att politikerna har kontroll över media, och saker man inte vill diskutera eller som ska komma till medborgarnas kännedom berättar man inte om. Det är givetvis ännu mer tabu att ifrågasätta den politik som förs eller kräva åtgärder.


Men om vi tar det från början hade vi alltså polisen som började med att inte relevant beskriva gärningsmän man ville ha fast. Det är synnerligen relevant att t.ex. publicera hudfärg och utseende på en brottsling man vill ha fast. Men helt plötsligt spelade bara åldern en mycket stor betydelse. Media vitpixlade alla bilder på personer med ”utländsk härkomst”, även om det rörde sig om dömda brottslingar. Sedan kom kod 291, så att polisen kunde dölja alla former av brottslighet som kunde kopplas till invandrare. Alla flyktingboenden som märkligt nog var eldfängda, var det högerextremister som tänt på. Därefter började polisen köra med ett ”urval” av händelser på sin hemsida, innebärande att man kunde filtrera bort all brottslighet som på något sätt var relaterad till invandrare.


Nu har alltså media order om att filtrera bort all brottslighet som uppenbarligen kan relateras till invandringen, inte ens nämna den, och definitivt inte ifrågasätta eller dra igång debatter.
Det handlar i slutändan om det jag har tjatat om så många gånger: Propaganda är minst lika mycket vad man INTE berättar som vad man berättar. Vidare är propaganda ingen kortsiktig kampanj, utan en långsiktlig och avsedd påverkan under många år.


Allt fungerade givetvis klanderfritt när medborgarna trodde att Public Service var opolitiska, förmedlade fakta, information och utbildning. Så även regelrätta andra nyhetsmedia. Det gör vi inte längre, och som tur är finns internet.

Som svensk lärde man sig för kanske 10 år sedan att läsa mellan raderna när hela cirkusen började. Nu handlar det om att slå blå dunster i medborgarnas ögon, dölja problem och att flytta fokus till saker jag finner helt irrelevanta. Mays, Trump, Assange och att man har val i Iran och annat är typiska dagsexempel, om man inte kommer med sport eller kulturartiklar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Internet är det absolut värsta som har hänt politikerklassen.

Underbart!

Martin Gustavsson sa...

Helt riktigt. internet är nog det värsta som har hänt politikeradeln, men man lever inte i propagandans land om man vägrar ta del av den och uppmuntrar fler att göra samma sak. Då är vi tillsammans på väg mot friheten.

Ulmerkotten sa...

Tack för kommentarerna! Jag tror det hela grundar sig på tiden då DDR fanns. Man skulle ha monopol på den information medborgarna fick. Det fanns ju piratradio som man försökte tysta även om de var enbart till för att sända musik och lite underhållning. Radio Nord tystades och det var helt enkelt så att hela svenska folket var "Nisse i Hökarängen", som skulle matas med den propaganda staten tillhandahöll. Gamla program under namnet "Anslagstavlan" är riktigt kul att se; statens propaganda till medborgarna. Sök på tuben, valfritt avsnitt funkar.

Men det märkliga är att det fortfarande finns TV-licens. Om nu Public Service är så bra och opartiska som de utger sig vara - varför klarar man inte av att konkurrensutsättas på marknadens villkor. Varför ska folk tvingas betala för något de inte vill ha?

Anonym sa...

Man skulle kunna tro att det finns en eller två generationer kvar som fortfarande tror blint på public service och därmed lägga sitt hopp på framtidens generationer.
Men när man beaktar att det pågår en allvarlig indoktrinering på alla skolor idag där kunskap fasats ut och värdegrunden allena är på schemat, så känner i alla fall jag en oro över våra framtida politikers agendor.

Nä, något måste ske snart, jag är tyvärr ingen ledare som skulle kunna dra ihop något, men är mer än villig att delta och stödja!
Ingenting verkar gå åt rätt håll just nu, men trots det så känns det som att det finns ett ökat uppvaknande.

Martin Gustavsson sa...

Den indoktrineringen lär inte fungera. Eleverna har tillgång till alternativa medier. Faran tycks snarare vara sociala medier som kontrolleras av samma främmande makt som kontrollerar fulmedierna.
Därför bör vi sprida info på öppna GPL-baserade medier som rekommenderads av FSF, ex. Wordpress, som inte kräver att folk ska köra okänd ofria skripts, för att kunna läsas eller kommentera. Här kan man ex. INTE göra det.