torsdag 4 maj 2017

Våldtäkt vs. Arabjävel


Tänk…att bli kallad ”arabjävel” om man är arab måste orsaka hemska trauman. Skvallerblaskan Aftonbladet skriver att en polis kallat någon ”arabjävel”, och denne kräver nu 50.000kr i skadestånd (länk).

En gång i tiden trodde jag att det fanns någon form av balans och logik när det gällde den svenska lagen och de straff som utdöms. Jag trodde i min naivitet att svensk rättsskipning skulle spegla svensk moral och etik samt se till att brottsoffer ersattes baserat på den skada de utsatts för.

Men idag verkar allt ha spårat ut totalt. Det är sannolikt baserat på rent politiska beslut samt att man vill dölja viss kriminalitet och i synnerhet den som är direkt relaterad till invandringen. Vidare verkar det som man ser mer till brottslingarna än brottsoffren. Det finns alltid förmildrande omständigheter och åldern spelar avgörande roll – är en brottsling ung (eller hävdar att han är det), skriver man ner straffen till rena skämt. Man kan inte undgå att ställa sig frågan om ålder eller andra omständigheter gör skadan mindre?

Dessutom är det uppenbarligen så att man kan skylla på varandra om flera personer har begått ett brott. Eftersom man inte kan klarlägga exakt vem som gjort vad, blir alla friade. Annars kan åklagarna hitta luckor i lagen vilket i sin tur inte ens leder till åtal.

Man har alltså lagt svensk moral och etik på hyllan och den s.k. rättsskipning blivit ett rent politiskt redskap. Det finns ju ett antal prejudikat som drivits av DO och rent generellt kan man säga att de skadestånd som dömts ut är rent sanslösa. Så det är på intet sätt förvånande att en arab kommer och kräver 50 KSEK för att ha blivit kallad arabjävel.

Det finns däremot inga domar när det gäller tillmälen som svennehora, och de skad
estånd som betalas ut efter våldtäkter är rena skämten. Enligt Brottsoffermyndigheten gäller ett schablonbelopp på 15 KSEK och våldtäktsmannen inte kan betala (länk). Men å andra sidan är det i första läget inte mödan värt att anmäla en våldtäkt då åtal läggs ned och friande domar är regel.

Alltså kan vi summera hur svensk s.k. rättsskipning fungerar; det är minst tre gånger värre att bli kallad arabjävel än att vara våldtagen kvinna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men, men......varifrån kom han då?

En geografisk missuppfattning kan ju rimligen inte vara skadeståndsgrundande.

Ulmerkotten sa...

Googlade på detta, och det har skrivits massor i media. Det måste alltså vara ett mycket allvarligt brott, och den drabbade måste lida hemska kval. Dessutom är nyheten drygt ett år gammal. Nobakht Ahad heter tydligen personen.