torsdag 8 juni 2017

En våldtäkt är en våldtäkt


I min bok är begreppet våldtäkt solklart. Det finns inga förmildrade omständigheter. Om en kvinna av olika anledningar, vilka det än må vara inte vill ha samlag eller är berusad är det våldtäkt, inget annat. I artikeln (länk) kan man läsa att ”bara en av tio anmäler”. Givetvis ett påhittat mörkertal, men sannolikt är mörkertalet enormt.

Vidare är det ju så att domstolarna alltid hellre friar än fäller och de senaste åren har anledningarna till friande domar blivit i det närmaste patetiska.

Alltså, med ett enormt mörkertal, friande domar, och skadestånd som är rena skämt och skadestånd som aldrig betalas ut, samt det enkla faktum att media och myndigheterna har mörkat problemet i många år.

Men veterligt har våldtäkter i detta land egentligen inte varit ett större problem. Under min uppväxt var de sällsynta och skrevs om i media, våldtäktsmän fick kännbara fängelsestraff.
De senaste åren har man kunnat läsa om hur gärningsmän friats på de mest larviga grunder och hur personer kunnat skylla på varandra och därigenom undslippa rättvisan (gruppvåldtäkter).

Sedan har vi givetvis mörkningen av sexuella övergrepp på festivaler och liknande.

Men det mest frapperande är att man försökt dölja detta för oss, svenska medborgare i många år; politiker, polisen (kod 291), domstolar och myndigheter generellt. Man har även ett lagförslag på att avskaffa begreppet ”våldtäkt”. Det ska kallas kanske ”grovt sexuellt övergrepp” eller något liknande. Eller varför inte "överraskningsberikning"?

Visst är de märkligt, alla vet vad våldtäkt är sedan åtskilliga hundra år i detta land.

Inga kommentarer: