söndag 11 juni 2017

Pressetik, eller?


 Vi vet ju att man i media mörkar alla brott som har med invandring att göra. Vidare har polisen haft kod 291, man har inte ens gått ut med relevanta beskrivningar av brottslingar man vill ha fast.
Regeringen har lagt ”locket på” när det gäller all kopplingen mellan invandrare och brottslighet och ingen statistik angående detta har tagits fram av BRÅ. Det finns hur många exempel som helst. Media har spelat med och man har inte ens gått ut med identiteter och bilder när det gäller dömda brottslingar.
Men har det däremot varit så att brottslingar varit svenskar har man givetvis gått ut med detta, och givetvis publicerat namn och bilder.
Expressen är en usel skandalblaska och ett typexempel på hur media har agerat de senaste åren. Nu har man alltså hittat några nynazister som står åtalade för brott (
länk). Observera att de inte är dömda för något. Då går alltså Expressen ut med namn och bilder. I min lagbok är det så att personer alltid är oskyldiga till dess de dömts av någon juridisk instans. Men givetvis är den skillnad som gäller i Expressen att personerna är nynazister och svenskar, det betyder att man kan gå ut med all info man har och anser sig att ha friheten att publicera egna definitioner och kopplingar. Hade det varit samma brott men med personer som haft invandrarnamn eller bakgrund hade man inte skrivit en rad och att gå ut med namn och bilder givetvis helt omöjligt.


Jag har ingen som helst sympati för nynazister. Men problemet jag har med media är att man har en politisk agenda man följer för nyhetsrapportering och publiceringar av personers identitet. Att prata om pressetik när det gäller Expressen finns inte på spelplanen.
Att hänga ut oskyldiga personer är vad som gäller för Expressen och Mattssons regler. Typexempel är uthängningarna med olagliga smygfilmningar från 2015. Givetvis friades Expressen från detta då man hade en politiskt sammansatt domstol. PK så det räcker och blir över.


Det är helt enkelt så att alla är oskyldiga till dess de dömts av en domstol, och det ska även media respektera. Det kan vara terrorister eller nynazister, det spelar ingen som helst roll.
Men i hur många fall har Expressen publicerat namn och bilder på våldtäktsmän, eller de som begått gruppvåldtäkter, innan de ens blivit dömda? Man publicerar enbart personer enligt PK, men inte brottslingar eller personer som är av utländsk härkomst.
Var är bilderna och identiteterna på de som gruppvåldtog den handikappade kvinnan på Gotland, Thomas Mattsson? De som våldtog en kvinna på Finlandsbåten, eller de som gruppvåldtog en kvinna på söder i Fåfängan i Stockholm, Thomas Mattsson? Nähä, det fungerar i Expressen att publicera bilder och identiteter på misstänkta, d.v.s. om de är svenskar och har svenska namn. Men inte om brottslingarna är invandrare publiceras inget även om de är dömda enlig svensk rättsordning.


Tror någon att detta och andra hundratals liknande fall är en ren händelse?

Ånyo, jag har ingen som helst sympati för vilka militanta extremister det än må vara, men ingen som inte är dömd ska ej heller behöva dömas av massmedia.
Men det dröjer inte många timmar innan en annan skandalblaska berättar om att tre unga tjejer våldtagit och domarna nu har fallit. Man nämner lite i förbifarten att det handlar om ”ensamkommande flyktingungdomar”. Men namn och bilder publicerar man inte, detta trots att vi pratar om dömda brottslingar (
länk).


Så att hänga ut oskyldiga personer (ej dömda) med namn, bilder och identitet när det gäller svenskar är vad PK-skandalpressen ägnar sig åt. Är det däremot personer med invandrarbakgrund, mörkar man detta även om det handlar om personer som dömts av svensk domstol.
Var finns den röda tråden och logiken hos dessa s.k. nyhetsredaktioner? Svaret är givetvis som när det gällde kod 291 – man ska dölja alla brott som är relaterade till invandrare.

Men som svensk har man lärt sig läsa mellan raderna. Medierna publicerar stora rubriker när det är nazister eller rasister, men inte ett ord när det är invandringsrelaterade brott. Bilbränder är så vanliga att de inte får en rad. Våldtäkter likaså. Sexuella angrepp mörkas. Friande domar gäller som default i domstolar om inte brottslingarna döms till larvigt låga straff och skadestånd som aldrig betalas ut.
Men om detta är det tyst i media.

Inga kommentarer: