måndag 29 januari 2018

En statsman slår till

Man kan ta hur mycket skattepengar som helst och satsa i offentlig sektor, eller man kan räkna in praktikanter, deltidsanställda och de som finns i arbetsmarknadsåtgärder som förvärvsarbetande. Nu har man plockat in en massa personer som inte kommer in på arbetsmarknaden, vilket i sin tur givetvis leder till ett större behov av personer inom offentlig sektor. Det har alltså kommit in hundratusentals personer till detta land, och mot den bakgrunden ska Löfvéns påstående ses. Det går givetvis att skapa hur många jobb som helst inom offentlig sektor, det är bara en fråga om vad det kostar. Därmed inte sagt att dessa jobb idag inte behövs, men frågeställningen är hur det hade sett ut om Reinfeldt och Löfvén hade stoppat massinvandringen i första läget.
När fler jobbar kan vi utveckla välfärden”, är nästa påstående. Vilka är vi? Jag betackar mig från att vara ”vi” med Stefan Löfvén. Om han tror han är någon landsfader med talesrätt för hela svenska folket har han misstagit sig. Frågan är dessutom vilka rent produktiva arbeten han avser, givetvis är det så att de arbeten som skapas huvudsakligen är inom offentlig sektor, och han nämner även dessa: fler lärare i skolan (vilket är en kommunal fråga och Löfvén inte har med att göra.). ”Fler inom omsorgen och vården…”, offentlig sektor givetvis – med större skatteuttag. Fler inom polisen åxå. Ok, där bet han sig i tummen ordentligt. Han vet precis som alla andra hur det står till med svensk polis, och i synnerhet med en rikspolischef som är rent politiskt tillsatt och vet sannolikt mer om knyppling än polisarbete. Löfvén kan dumpa massor med pengar på polisen, men polisernas löner och arbetsmiljö är skit, det vet alla. Enligt vad jag förstår sänker man inte alls skatten för pensionärer, tvärtom. Hans föregångare Göran Persson konfiskerade mer än 280 miljarder ut pensionsfonderna, och kallade det för ”lån”. Inte ens Löfvén kan förneka att det finns en stor mängd fattigpensionärer, så att sänka skatten för dessa är bara nys, då pensionsutbetalningarna blir allt lägre.
Barnbidrag? Ja, det var väl det enda som var kvar av relevans, men av skattepengar som vanligt.
Löfvén slutar med ”Min regering kommer alltid sätta välfärden framför stora skattesänkningar för de som har mest.”. Nu har vi ingen välfärd, inget försvar, taskig äldreomsorg, fattigpensionärer, kris inom polisen, gängkriminalitet, skenande sexualbrottslighet, ett uselt skolväsende, brott som läggs på hög och det är klart att det blir mer skattehöjningar. ”Har mest”, inkluderar alltså skatt på rena tillgångar av typen bostadsrätter, mark och fastigheter. Annars hade det varit ’de som tjänar mest’.

Man kan inte undvika att bli trött på vänsterregeringens floskler. Men jag saknade lite svammel om miljön i Löfvéns uttalande. Inte för att Alliansen är bättre, dock.

Inga kommentarer: