tisdag 23 januari 2018

Ny dumhet från regeringen - flytt av statliga jobb


Regeringen ska alltså utlokalisera runt 2000 statliga jobb från större städer. Givetvis är det inget som låter göras i en handvändning och detta kommer givetvis att ske efter valet. Regeringen och Löfvén vet likväl som hela svenska folket att ingen vet hur Sverige kommer att styras efter valet, och därför är givetvis detta bara nys. Men det kommer att låta bra i valrörelsen med floskler om att ”Sverige ska hålla ihop”, ”decentralisering för Sverige”, eller liknande.

Vad man slogs av vid presskonferensen i Malmö där detta lanserades, var att det finns statliga myndigheter man aldrig har hört talats om eller ibland inte ens förstår deras funktion.
Såvitt jag hörde hade man ingen prislapp, utan bara listade antal tjänster och myndigheter samt orter, märkligt nog ska man flytta en del saker till större städer vilket verkar motsäga hela konceptet. Man kommer huvudsakligen få två stora problem; det första är givetvis att hitta lokaler på alla de nämnda orterna och dessa måste givetvis antingen byggas eller anpassas efter det specifika behovet. Men det är tydligen ett egenvärde mer än kostnaderna för detta. Kostnader som kommer att tas efter valet, om man inte stoppar hela projektet innan det blir allför dyrbart.
Det andra problemet är att man inte flyttar runt folk som spelpjäser. Redan denna dag funderar antagligen personal på berörda myndigheter att byta jobb. De mest kompetenta och högutbildade i första läget. Man har etablerat sig och det fungerar med det arbete man har, man har kanske familj med barn i skola, hus, bostadsrätt, släkt och andra saker som knyter rent geografiskt. Initialt kommer alltså tjänstemän, och i synnerhet de som har lätt att hitta andra jobb, söka sig från myndigheterna i fråga. I nästa läge ännu fler om detta idiotiska förslag går vidare. Beaktas bör även att lönerna för statliga tjänstemän inte kan jämföras med de löner som erbjuds inom privat sektor.
Man kommer alltså tappa kompetens, och de mest kunniga medarbetarna. Att ha en trygg arbetsplats är även viktigt, men man kan lätt gissa vilka spekulationer och annat detta kommer att ställa till i fikarummen på respektive myndighet.

Kommer dessa flyttar sedan bli verklighet i framtiden, kan man ju gissa hur många som kommer att avsluta sin anställning. Vi pratar knappast om något kunskapslyft, utan snarare en allvarlig brain drain.

Inga kommentarer: