tisdag 16 januari 2018

I det nya DDR

Det finns ett allvarligt hot mot demokratin. Det är debatten om fake news och desinformation. Samtidigt måste folk ha rätt att uttrycka sina åsikter, och det finns givetvis inga konkreta gränser för någonting.

Vi vet sedan länge att media och sjuklöverns politiker inte gillar påpekanden som inte överensstämmer med den bild de vill ge medborgarna. Internet är ett helt öppet forum och bilden är givetvis stor och komplex. På internet är Facebook (FB), ett forum som är etablerat, och vi har den senaste tiden sett hur personer blivit avstängda och inlägg har försvunnit, givetvis utan förklaringar eller motiveringar. Nätets tysta domstol.

Nu balanserar politikerna på en mycket skör tråd, allt har att göra med att man sedan mycket länge har kunnat kontrollera medborgarna med propaganda, selektera det som passar tysta det man inte vill medborgarna ska veta. Det är en förvissning man idag lever i men försöker anföra att man har ett demokratiskt samhälle där alla får uttrycka sina åsikter. Detta som man samtidigt försöker tysta även rena fakta och rena åsikter som inte passar. I stort sett alla medel har varit tillåtna och smutskastande har varit legio i kombination med nysvenska, och olika bulvanorganisationer. Man håller enträget Public Service under armarna då de har instruktioner om att bara berätta det man vill medborgarna ska veta, organisationer som Expo har blivit en referenskälla i media, man har instruerat att mörka alla problem och kostnader som de senaste åren uppenbarligen varit och är kopplade till migrationspolitiken. Var är statistiken Brå? Vilka är kostnaderna för invandringen, finansministern?

Journalister fattar att man inte ska ställa några frågor eller kräva lösningar, utan mörka problematiken. Man rapporterar när man måste om skottlossningar, mord och annat men ingen kräver åtgärder eller svar. Gängkriminalitet är idag ett rent accepterat faktum som alla vet, men inga kopplingar till migrationspolitiken görs. Det enda man törs ifrågasätta är åldersbestämningar. Alla behöver mat på bordet, så även journalister. Rena avrättningar är vardagsmat och den enda frågeställning idag är risken att någon oskyldig kan skadas. Våldtäkter har inte längre ens något nyhetsvärde. Den politiskt tillsatte rikspolischefen har dock trafikbrott att ta till som friserar statistiken i rätt riktning.

För något år sedan startades FB-gruppen Stå upp för Peter Springare, en erfaren polis som påtalade problematiken, som gjorde kopplingen mellan invandring och kriminalitet. Han fick därvid stöd av Leif GW, och mot den bakgrunden lät man vatten rinna under broarna. Med det stora stöd gruppen fick på FB fann Peter S. anledning att dra sig ur, och anledningen var givetvis att det som alltid på nätet finns extremister och rena idioter. Gruppen bytte namn till ”Stå upp för Sverige”, och har drivits under detta namn med andra admin.
Problemställningen blev då att inlägg gjordes som var aggressiva eller rent rasistiska givetvis kom in eller raderades inte tillräckligt snabbt. Men nu måste vi fundera lite…vi pratar om en grupp på 170.000 medlemmar. Det vore förbaskat konstigt om det inte i denna fanns rena idioter, rasister, de som skriver ”i fyllan och villan”, o.s.v.

Det är just det som är demokrati och internet, ett öppet forum. Man kan skriva vad man vill och sedan är det läsarnas sak att värdera informationen. Det kan vara rena lögner, tolkningar, svammel, åsikter och i stort sett allt. Fattar man inte det har man på internet att göra. Politikerna fattar alltså inte detta mycket enkla koncept, utan tror att man kan kontrollera det man vill informera medborgarna om. Det handlar inte om förolämpningar, rasism eller agg mot folkgrupp eller vad det än må vara. Det handlar om demokrati och att medborgarna har rätt att uttrycka sina åsikter. Det finns idioter. Det finns rasister. Det finns kommunister, socialdemokrater, miljömuppar och allt. Det värsta är inte att alla dessa och alla andra därtill kan skriva vad de vill, den största faran är att politikerna anser sig ha monopol på vad medborgarna ska få veta och därigenom censurera det som publiceras på internet.

Politikerna anser sig givetvis ha monopol på sanningen och därmed är allt annat ”fake news”, om det inte är det kan det givetvis vara saker man vill dölja, vilka man kan beivra under flaggan ”fake news” eller ”agg mot folkgrupp”.

Skrivandes detta kan jag inte låta bli att göra direkta kopplingar till hur det fungerade i forna östblocket, med statliga nyhetskanaler och media som hade monopol på sanningen, eller varför inte det demokratiska landet Nordkorea? Venezuela? Kuba? Iran?

Saken är ganska enkel; i länder man hittar på olika epitet på de som ifrågasätter de styrande, förbjuder ord, hittar på nya politiska ord (t.ex. nysvenska), censurerar eller påverkar media, internet, eller på andra sätt begränsar yttrandefriheten må man inte längre påstå att man har ett demokratiskt styre. Ett samhälle består av många individer och med olika åsikter helt oavsett vad man själv tycker. Fattar man inte det ska man inte vara eller bli politiker i ett land som kallar sig demokratiskt.

Men man har alltså stängt gruppen Stå upp för Sverige, och enligt admin ”
efter hat och kommentarer”(länk). Vi snackar alltså om en FB-grupp med 170K personer, och konstigt vore väl om det inte finns muppar bland alla dessa. Vidare kan man på samma länk läsa att ” I augusti förra året åtalades en 42-årig man från Malmö för hets mot folkgrupp för kommentarer han skrivit i gruppen. Under hösten dömdes en 65-årig man i Eskilstuna till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp efter en kommentar i gruppen.”. Bland 170.000 medlemmar alltså, vilket scoop.

Vi ser alltså ett agerande som är ett direkt hot mot ett demokratiskt samhälle, yttrandefrihet och tryckfrihet. Man åberopar olika saker som desinformation, fake news, agg mot folkgrupp, rasism, och annat. Men vad man vill ha, är monopol på information och kan därigenom ge medborgarna det man anser att de behöver veta. Så gjorde man från 1950-talet till dess internet kom. Man håller Public Service under armarna, det är allt du behöver lille medborgare. Det är inte demokrati.

Inga kommentarer: