måndag 23 april 2012

Släpp fångarna loss det är vår


Visst låter det bra att polisen ska starta någon form av jourverksamhet för att hjälpa kriminella från den brottsliga banan? Detta kan vi läsa i denna artikel i DN. ”De är ofta mycket rädda, har blivit hotade, har missbruksproblem, saknar jobb och utbildning. Det är vanligt att de är 25-årsåldern så de har ju nästan hela livet framför sig och samhället har mycket att vinna på dem.” säger Carin Götblad. Man har vidare konstaterat att gängkriminaliteten och extremismen kostar samhället enorma belopp, jag faktiskt mer än de stackars ”ensamkommande flyktingbarnen”, som vi kan läsa här, åxå i DN. Det är alltså egentligen synd om de gängkriminella, eller hur?

Nu skulle ju polisen så sent som för någon månad sedan fokusera på sin kärnverksamhet, och man klippte bort saker som inte hade att göra med brottsbekämpning. Så nu kommer detta och man ska tydligen skapa någon form av jourhavande polis som kriminella kan ringa till för att berätta sina problem och få hjälp.
En ren nostalgitripp till Tage Danielssons gamla film ”Släpp fångarna loss det är vår”, baserad på 70-talsflummet att brottslingar ska hjälpas och inte straffas.

Polisen ska ägna sig åt sin kärnverksamhet. Det här problemet ligger egentligen inte hos polisen, utan består i fyra delar:

För det första att svenska fängelser är överfulla vilket innebär att man snackar om t.ex. mildare straff för narkotikasmuggling, och domstolarna dömer till milda straff rent generellt.

För det andra att man ger ”mängdrabatt” på brott, och inte lägger ihop strafftiderna för varje enskilt brott. Är det ett års fängelse för ett brott och detta brott har begåtts tre gånger ska det vara tre års fängelse och ingen mängdrabatt på brottsliga handlingar.

För det tredje ska man öka straffskalan för återfallsförbrytare. Har en dömd person inte lärt sig av tidigare dom är det bara att öka på straffet ordentligt.

För det fjärde, och eftersom ”berikningen” och ”nybyggarna” med ”stor potential” till stor del är de som frekventerar korrektionsanstalterna; vid ett straff som är mer än ett års fängelse ska personen utvisas, och permanenta uppehållstillstånd indras. Detsamma gäller för mindre förseelser om de återupprepas. Det är uppenbart att personer som kommit hit och inte kan eller vill integreras, gör de sig dessutom skyldiga till brottsliga handlingar är det allom uppenbart att de inte har här att göra.

Men låt oss nu spekulera och gissa lite om utvecklingen om Carin Götblad får komma med fler förslag: Vad tror Ni om ”Tolkhjälp vid rån” (TVR), ”Ghettosvenska för invandrare” (GFI), eller ”Kvartssvenska för ghettokriminella” (KFG).





Inga kommentarer: