lördag 14 april 2012

Titanic, Titanic, Titanic, ...

Jag är gräsligt trött på Titanic, och fattar inte hela historien. Jo, jag fattar den, men den har ingen logik idag. Vad är det för nytt att folk räddas efter social status, att man försökte med världens modernaste fartyg sätta hastighetsrekord över Atlanten, 1912? Att kalla det osänkbart var givetvis ett försäljningsknep.

Ok, 1500 personer drunknade, eller rättare sagt frös ihjäl i det iskalla vattnet efter Titanic. Men då har vi Wilhelm Gustloff. Känner du till denna katastrof? Sannolikt inte. Det var ett tyskt passagerarfartyg som blev torpederat den ryska ubåten S13 i Östersjön 30 januari 1945, tre av fyra torpeder träffade, och enligt Wikipedia dog 9352 personer, men det kan vara i underkant.

När Yamato gick ner 1945 dog ca 2500 japanska sjömän. När Royal Oak torpederades i Scapa Flow dog 833. Har någon hört talts om det?

Eller Britannic? Tja, där stök bara runt 30 personer med, men det var Titanics systerfartyg och sänktes av en mina eller en torped. En vidrig sak med denna sänkning var att kaptenen på Britannic när fartyget hade fören under utan, beordrade full back när det fanns massor med folk som övergivit fartyget i livbåtar, och de sju meter stora propellrarna som var delvis i luften började suga in de som försökte rädda sig, från det sjunkande skeppet. De som var i närheten blev…

Hur många allierade sjömän strök inte med under ubåtskriget i Atlanten kriget? Ingen vet, men vi pratar åtskilliga tiotusentals. Eller ubåtsmän, av de 40.000 som var skickades ut dog 30.000.

Nix, Titanic ska det vara och i varenda dagstidning kan vi se bilder av Titanic, och saker man plockat upp auktioneras för miljardbelopp. Jag fattar helt enkelt inte denna hysteri. Att hävda att fartyget var osänkbart var ett enkelt reklamknep, och att 1500 personer frös ihjäl i vattnet är varken många eller konstigt.
Här är två länkar; DN och SvD.

Inga kommentarer: