söndag 13 april 2014

Drömmen om Sverige

Ett vanligt propagandaknep är att selektivt välja ut några få ur en större mängd som sedan får stå som representanter för hela gruppen. Det fungerar utmärkt som generalisering för att ge medborgarna den bild de ska ha av olika grupper i samhället.
Om man t.ex. vill ge bilden av att alla sjömän är idioter, letar man upp en eller ett par sjömän som är lite udda, sedan vinklar man historien så att allt de gjort och gör är konstigt, detta genom att selektera ut det man vill skriva om och sedan vinklar man det med omskrivningar så att sjömännen framstår som idioter. Men en artikel är inte direkt övertygande, alltså är det bättre med artikelserier som belyser samma sak, och på så sätt framstår alla sjömän som rena idioter.  Ett klassiskt exempel på hur man bedriver propaganda. Den måste dock balanseras så att det inte blir för mycket på en gång, utan det ska ta månader eller år för att få maximal påverkan. Så efter ett antal artiklar och serier i olika media har man då skapat en bild av att sjömän är riktiga idioter i medborgarnas huvuden. Man kan ju givetvis även kombinera negativa ord och benämningar så helhetsbilden blir negativ. Ett exempel på negativ propaganda.
Men i den lilla ankdammen Sverige är det nu så att vi har en helt sanslös immigrationspolitik, och den svenska regeringen har beslutat att varenda kotte som lyckas komma hit från Syrien är en flykting och ska få uppehållstillstånd.
Så ur verkligheten vi kan nu hitta en tårdrypande artikel om de syriska flyktingarna under den underbara rubriken ”Drömmen om Sverige”. Bilderna talar för sig själva, en liten flicka som kramar ett fotografi med en saknad släkting och de som lyckats fly framför ett typiskt svenskt hus. Huset är dock en aning ruckligt, så jag betvivlar att de stackars flyktingarna bor där, men det gör ”tycka-synd-om”-effekten lite större. Inledningarna och rubrikerna är en skola i propaganda. Vad sägs om ”Oavbruten oro för dem som blev kvar”, ”Familjerna kämpar för att återförenas.”, eller ”Nour Tello hittar sin torterade pappa.”? Sedan är hela artikeln en lååång historia om tortyr, mord och en lång och dyr flykt till Sverige, allt givetvis med en sådan vinkling att ingen läsare kan annat än tycka synd om de inblandade, och än mindre drömma om att skicka tillbaka dem till Syrien efter att ha läst artikeln.
Jag betvivlar inte ett ögonblick att det som nämns är korrekt, men vad jag vill påtala är att denna artikel är inget annat än ren propaganda och det måste man fatta. Man har alltså selekterat ut just dessa personer, sannolikt för att just kunna skriva en så hemsk historia som möjligt. På så sätt blir personerna typiska representanter för alla som kommit hit från Syrien.
Ett typiskt exempel på positiv propaganda.

Inga kommentarer: