måndag 7 april 2014

I Reinfeldts ankdamm

Hörde Reinfeldts tal i helgen. Det var ganska fullt av konstigheter. Snacket om jobben och att motivera folk att arbeta och att hålla lönerna uppe, i kombination med en massa märkliga handelshinder han raljerade med. Ovanpå detta tuggade han om att ge företagen en massa stöd för att anställa folk. Det hela blev en ekvation som inte går ihop med den politik regeringen för. För det första skapar man inte arbeten ut tomma intet, oavsett handelshinder eller inte. Det måste finnas någon som har ett behov av att ett arbete ska utföras och i nästa läge vilja betala någon för att det ska utföras för att det ska bli något arbete. Finns inte den grundbulten spelar det ingen som helst roll om man betalar arbetslösa för att gå hemma eller samma personer med skattefinansierade medel att gå till ett arbete som inte behövs. Pengarna kommer ur samma påse – skattebetalarnas. Visst, det är ett sätt att dölja arbetslöshet men inget annat, och man har f.n. en arbetslöshet på 8.5% och en ungdomsdito på 25.8% (länk), trots att man döljer ännu större siffror med ”arbetsmarknadspolitiska åtgärder” vilka t.ex. innebär att man tvingar ut överkvalificerade på skitjobb som ”praktikanter”.

Sverige är redan till stor del ett rent låglöneland, kanske inte i bruttolön, men efter skatter och räkningar återstår inte mycket i normala svenska plånböcker. Om vi nu ovanpå detta lägger den sanslösa invandringspolitiken med en stor mängd människor som kommer hit och måste försörjas i en massa år, för vissa kategorier gäller runt 10 år, innan de ens kommer i ett förvärvsarbete går ekvationen svårligen ihop till dess de når pensionsålder rent samhällsekonomiskt. Ovanpå detta har vi ju ”anhöriginvandringen”, som man inte behöver vara nationalekonom för att fatta att det är rent vansinne för landet. Nejdå, jag pratar inte om struntsummor, minst 100 miljarder årligen handlar det om. Jaha, det stod med stora bokstäver bakom Reinfeldt ”Arbetskraften lyfter Sverige”. Javisst, de som jobbar i produktiva yrken och får en spottstyver i betalt och tror på det han säger. Men ställ dig nu frågan hur alla stackars ”flyktingar” från MENA lyfter Sverige.

Sedan ondgjorde sig Reinfeldt över handelshinder och raljerade över att varje stad i Tyskland i princip har självbestämmande och har vad han kallade för köpkraftskommitéer, och att det var ett handelshinder med tyska i sig, samt att Italien har andra brandregler än Sverige. Underförstått var att vi har rätt och alla andra länder har fel och att de avsiktligt skapat hinder för att skydda sina egna företag.
Här kommer lite information för i synnerhet Reinfeldt: Vi är en liten skit i EU, och vad han än tycker är det bara att gilla läget. Andra länder som är i det närmaste tio gånger större än Sverige invånarmässigt bestämmer över sina egna territorier och de lagar de har. Detta gäller även på lokalt plan och man har sannolikt skäl till de regler man har. Låt oss säga att det lilla företaget McDonalds får för sig att spika upp ett försäljningsställe i Staufen. Jag kan då lova att de inte kommer att få tillstånd till det oavsett hur stora de är, man vill helt enkelt inte förstöra den fina kulturmiljö man har och det bestämmer man lokalt. I den närliggande byn som heter Bad Krozingen, fick dock McDonalds bygga. Men i Tyskland är det varje liten stad eller by som bestämmer lokalt vad som gäller, det verkar Reinfeldt inte fatta, utan menade att man pratade om handelshinder.

Vidare; på samma sätt att det är ett handelshinder att svenskar inte pratar tyska gäller samma sak omvänt. Det är ett rent handelshinder att tyskar inte pratar svenska för tyska företag. Nu råkar Sverige vara ett litet plutteland, emedan Tyskland är i det närmaste tio gånger större, så vem har då rätt? Man pratar inte engelska i Tyskland heller, ej heller i Frankrike. Är detta ett handelshinder mot England eller USA? Det är bara för Reinfeldt att fatta – vi kan och ska inte påverka andra länder. De har sin kultur, sina regler, sina språk, och kanske handlar det t.o.m. om ren korruption. Det kan vi inte göra ett skit åt, och har inte med att göra.

Inga kommentarer: