tisdag 29 juli 2014

Tror du på media i palestinakonflikten?

Varenda dag kan vi nu läsa om hur många kvinnor och barn som dödats av bomber och angrepp i Gaza. Det är givetvis förjävligt att civilpersoner kommer till skada i ett krig, men det finns två aspekter på detta.
För det första är Hamas en terrorstämplad organisation som samarbetar med Hizbollah, och har uppenbarligen fått en massa vapen och då i synnerhet raketer för att bekämpa Israel och på så sätt trappa upp konflikten som skett så många gånger. Till vilken utsträckning de köpt eller fått vapnen vet jag inte men helt klart är att de fått mer och mer vapen och intensifierat sina angrepp de senaste åren till dess bägaren runnit över för israelerna. Man har avsiktligt skjutit in raketer i civila bostadsområden.
Jag frågar vilket land i världen skulle acceptera ett sådant agerande av ett grannland och acceptera deras krav vid ett förhandlingsbord?
För det andra är det uppenbarligen så att man gömmer militära installationer och andra saker som är av rent militärt intresse där det finns civila mål. Om israelerna sedan angriper dem blir det civila dödsoffer och media, som här i Sverige målar upp historien som att israelerna avsiktligen militärt angriper just kvinnor och barn. Låt oss vara lite logiska. Vi kan ställa oss frågan vilket militärt intresse Israel skulle ha av att angripa i synnerhet kvinnor och barn? Svaret är givetvis inget, de utgör inget som helst militärt hot. Men de gånger det sker av misstag (vilket säkerligen händer i alla krig), och i de fall Hamas/Hizbollah använt civila som militära sköldar och i princip mintrampare, köper media i detta land hela historien och vi kan se bilder på gråtande mödrar med döda eller skadade barn i famnen och läsa om hur många civila dödsoffer som orsakats av israelerna. Det är faktiskt förbaskat naivt och det är inte första gången detta sker. Det var samma sak för några år sedan när man hittade på en historia om att israelerna använde skadade palestinier för organdonationer. Inget annat än propaganda.
Samtidigt ska man ju veta att 372 miljoner svenska skattekronor skickades till Västbanken/Gaza 2013, av dessa var 150 miljoner till ”Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet”, som man kan läsa på denna lankDet heter samarbetet i siffror, men varuti ”samarbetet” låg förtäljer inte texten. Det verkar snarare vara pengadonationer samtidigt som Hamas och Hizbollah var fullt upptagna med att spendera pengar på raketer, bygga tunnlar och skaffa vapen. Nota bene; vi har en borgerlig regering. Det är inte de gamla socialdemokratiska palestinakramarna som fanns på 70-talet som står vid rodret. En aning märkligt faktiskt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om man som boende på Gaza vill undvika israelernas pangpang så skulle jag uppskatta att åtminstone 70% av Gazas yta är mark som aldrig beskjuts av Israel och därmed säker att vistas på.

Men där vill man inte vara.

Ulmerkotten sa...

Hmm. Ja, märkligt nog finns det ju inga flyktingar som i andra väpnade konflikter. Bara en massa bilder med kvinnor med dödade barn i famnen.