fredag 27 mars 2015

PS skattefinansierat

Det var väl sådär 25 år sedan satellitsändningar började. I och med dessa kunde alltså medborgarna välja bland de program som sändes. Satellitkanalerna fick man betala för och i deras utbud ingick det mesta och man kunde välja kanaler baserat på vad man var intresserad av. I och med detta var i praktiken Public Service (PS)-monopolet ett förlegat koncept. Man borde alltså valt att gå över till ett betalbaserat system som skulle fått klara sig på marknaden enligt samma principer som övriga kanaler.
Det gjorde man inte utan hände kvar vid monopolsystemet och krävde medborgarna på pengar till PS baserat på allt vagare grunder. Från att ha varit ”TV-mottagare” skulle man betala för att ha en ”kanalväljare”, oavsett om denna gav möjlighet att se PS eller ej. Sedan blev det ju digitalisering av marknätet, och man behövde en reciever för att kunna ta emot sändningarna från PS. Detta var givetvis ett perfekt tillfälle att införa någon form av betalsystem, men icke så – folk skulle betala för att de hade TV-apparat eller kanalväljare. Vansinnet fortsatte.
Tidigare hade man skrämt medborgarna med att reklam var farlig, men detta argument falerade eftersom man dels hade börjat tillåta ”sponsring”, vilket i praktiken var samma sak. Dessutom fanns det satellitkanaler som man kunde betala för och som inte hade reklam. Därmed var detta argument rent felaktigt.

Man började med argumentet att man tillhandahöll fakta, information och utbildning för att medborgarna skulle kunna skapa sig egna åsikter baserat på att det man fick från PS alltid var rätt och vad man behövde. Ett exempel på detta är den urtöntiga ”tack-filmen” till de som betalade licens. Givetvis är det så att alla media hela världen över hävdar att de tillhandahåller just detta. Ingen vill ha eller betala för propaganda. Om man är så korkad att man tror att PS är det enda media i hela världen som tillhandahåller fakta må man gärna betala TV-avgift som straff för sin naivitet.

Men ovanpå detta försökte man hävda att man var så bra, och tillhandhöll det medborgarna ville se och höra. Alltså hade man rätt att kräva alla med ”kanalväljare” på licens. Givetvis hade man kontrollanter som skickades ut till misstänkta licenssmitare, för att avslöja att de i hade någon form av möjlighet att kanske titta på PS. Historian är så förbaskat korkad att jag inte trodde det kunde bli värre, men döm av min förvåning när sedan PS väljer själva att lägga ut sitt utbud på internet. Givetvis helt utan någon form av betalningssystem och sedan kräver man alla som har surfplattor, datorer eller mobiltelefoner med tillgång till internet på licens, företag inkluderade. Vansinnet har ingen botten och man lever kvar i en monopolvärld helt skiljd från nutiden och verkligheten. Dessutom hade man som sagt själva valt att lägga ut sitt utbud på internet gratis. Som att gatumusiker ska kunna kräva alla i trakten på ”musikavgift” för att de inte är döva.
Som tur var beslutade någon laglig instans att datorer, mobiltelefoner och surfplattor inte var primärt avsedda för att ”avnjuta” utbudet från PS, innehållande nyheter på serbokroatiska, barnprogram, nyheter på ”lätt svenska” och annat PS tillhandahåller.
Men nu är det uppenbarligen så att man vill att PS ska finansieras via skatt (länk). Varför i helsicke då? Om de är så bra de själva påstår är det väl bara att införa ett betalningssystem, och de som vill njuta av PS får betala för det och hela deras utbud. De som inte vill njuta av PS ska få slippa. En fundamental sak i varje samhälle måste vara att man betalar för det man vill ha. Att via skattsedeln tvingas betala för det PS tillhandahåller är en ren stöld av medborgarnas skattepengar för en produkt och programutbud man inte har en aning om de vill ha eller inte.
Det kanske fungerade för 25 år sedan. Men visst, den som tror att vi lever enligt de principer och den teknologi som gällde för 25 år sedan kanske gillar att betala licensavgift via skatter.
Det hade fungerat utmärkt i DDR när det begav sig. Sveriges befolkning behöver inte PS. Man ska inte behöva betala för vad andra påstår är fakta, information, utbildning, nyheter på arabiska, klassisk musik, barnprogram, eller nyheter på lätt svenska, svammel i massor och annat. Vid behov sponsrat av företag, vars namn och logotyper visas (men är det är inte reklam).
Kan PS inte klara sig under marknadsmässiga former och deras utbud inte gillas av, och med de pengar marknadsmässigt finansierat, av sitt utbud har de inget på marknaden att göra.
Välkommen till Sverige 2015, inte DDR 1968.

Så man har nu en utredning som sannolikt kommer fram till att PS ska finansieras via skattsedeln. Vansinnet fortsätter. Staten ska finansiera saker som polis, tull, försvar och rättsväsende vilka är landsövergripande och i allas intresse. Medborgarna ska inte tvingas betala för PS via skattsedeln, det är en ren stöld av skattepengar.

Inga kommentarer: