söndag 15 mars 2015

Styrelsens ansvarsfrihet

"Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". Detta är ett av Gustav Möller myntat uttryck som i dagens Sverige borde beaktas. Gustav Möller var en av socialdemokratins frontfigurer under tidigare halvan av 1900-talet och stark kandidat till statsministerposten efter Per Albin Hansson. Möller var socialminister, handelsminister och partisekreterare under 25 år. Sannolikt en klok herre.
För knappt en vecka sedan var jag på ett årsmöte för en förening. Man avverkade som alltid punkterna på dagordningen i rask följd. Så även punkten om styrelsens ansvarsfrihet. I föreningslivet handlar det om några tiotusentals kronor och man har revisorer som går igenom vartenda kvitto och styrelsen får inför årsmötet berätta hur de spenderat pengarna. Man har sedan en omröstning där man beviljar ansvarsfrihet för styrelsen eller ej. Samma sak gäller inom företagsvärlden men för aktieägarna.
Men så var det politikerna. Nu pratar vi inte längre om några tusen kronor, tiotusentals…vi pratar om miljoner eller miljarder. Helt plötsligt är politiker som hittar på dumheter och förslösar dem helt oskyldiga och kan inte ställas till svars för sina handlingar. Det finns ingen beslutspunkt ”styrelsens ansvarsfrihet” avseende den gångna mandatperioden och de politiker som spenderat på riksnivå miljardbelopp. Nix, de är helt oskyldiga och oförvitliga.
Men låt oss nu sätta in en kryssruta på valblanketterna till riksdags, landstings och kommunalvalen. Precis som när det gäller alla föreningar och företag. I denna kryssruta markerar man att den regering, landstingsstyrelse eller kommunalstyrelse som varit vid makten ska få ansvarsfrihet. Om så ej är fallet blir politikerna ansvariga för att inte använt skattebetalarnas pengar som utlovat, förskingring eller trolöshet mot huvudman. Straffet är dock en aning sekundärt, det är principen som är viktig; skattebetalarnas pengar är ingen godispåse för politikerna. "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket".
Anledningen till detta blogginlägg är att den skandalblaskan Expressen på denna länk skriver att den förra regeringen fick någon gizmo-idé och hittade på idiotiska saker som kostat åtskilliga hundra miljoner och hamnat i fel fickor. Nu ha de inget som helst ansvar för hur de spenderat skattepengar.
Tanken är alltså att väljarna må ställa ansvariga politiker tillsvars för hur de har använt surt förvärvade skattepengar. Varför skulle detta vara konstigt i en demokrati? Genomförbart? Inte en chans. Politiker är oförvitliga för sina beslut och för hur de spenderat medborgarnas skattepengar.
Men i alla fall, man skriver där att hundratals miljoner i skattepengar som totalt har försnillats till oseriösa företag. Hur skulle det vara idag att rösta om ”styrelsens ansvarsfrihet”? Nix, det är ju en omöjlighet, och det bästa man kan göra är att komma ihåg historien nästa gang vid valurnan.

Inga kommentarer: