onsdag 11 mars 2015

Snacka om lättstött

Hur kan man anse att nummer på registreringsplåtar är störande? Ok, jag kan hålla med om att vissa bokstavskombinationer som är könsord eller liknande kan man ju låta bli, men sifferkombinationer? Man ska ha bra sjuk fantasi eller vad det nu är för att finna en sifferkombination stötande.
Men ej desto mindre; det är tydligen så att den mycket känsliga gruppen muslimer kan finna sifferkombinationen 786 som stötande. ”Rickard Lagervall, doktorand i islamologi vid Lunds universitet, berättar att sifferkombinationens budskap inte är speciellt välkänt – troligtvis inte ens bland muslimer.”, kan man läsa i Skånskan (
länk). Av någon skruvad anledning kan alltså en liten del av alla muslimer tolka detta som ”i Allahs namn”, p.g.a. någon påhittad koppling och kanske finna det stötande. Varuti själva stötandet består i fattar jag inte.
Alltså har Transportstyrelsen tagit bort det numret från alla nummerplåtar. Snacka om trams! Jag finner det stötande att muslimer är så lättstötta och även att svenska myndigheter tar hänsyn till dem.
Man kan ställa sig från om alla telefonnummer med ”786” någonstans i numret måste tas bort, eller personnummer där dessa siffror ingår? Varför inte förbjuda räknare att komma fram till dessa siffror, samt riva ur denna sida i alla böcker med mer än så många sidor? Postgironummer, bankgironummer, organisationsnummer, serienummer, nummerlappar…? Det kanske finns någon muslim någonstans som kan göra någon knasig koppling och denne kan i något enstaka fall finna siffrorna som lite stötande.
Hade det varit första april hade jag skrattat gott detta, men nu kan man bara ruska på huvudet åt sådant här trams och att någon muslim kanske kan finna siffror stötande.

Inga kommentarer: