lördag 16 april 2011

Dagens scoop

Man undrar vad tidningarna har för ribba när det gäller nyheter. Att det ska bli val i Nigeria, är det en nyhet? Uppenbarligen tycker DN det som blåser upp detta scoop på sin förstasida. Man kopplar det med att ett antal kändisar i Nigeria stöttar presidenten i denna artikel, som är helt ointressant rent generellt. Jag har svårt att tänka mig en enda svensk som ser något som helst nyhetsvärde i vilka kändisar i Nigeria som stöttar vem/vilka.

Men vad är då avsikten med artikeln? Det är knappast att rapportera från valet i Nigeria eftersom nyhetsvärdet i detta är i det närmaste noll. Jag har mycket svårt att tänka mig att en enda svensk bekymrar sig ett dyft över varken valet eller de olika presidentkandidater som finns. Kanske är det att berätta att Nigeria har en ung befolkning? Knappast det heller, vem bekymrar sig?


Men mot bakgrunden att det gäller att få acceptans för människor från andra kulturer och med annat etiskt ursprung än den svenska, ter sig denna artikel ganska självklar. I synnerhet som man skyltar med ansikten på fyra helt ovidkommande personer och har frågat dem hur de kommer rösta. När man sedan skriver att de är studenter i kommunikationsvetenskap, kemi, redovisning och konst, ska läsaren få bilden att unga i Nigeria är högutbildade generellt.


Det är den berömda rasertekniken; några få blir representanter för hela Nigerias befolkning, unga och högutbildade personer. Att sådär 20-30% är analfabeter (länk) berättar man givetvis inte, utan man plockar ut några studenter som på detta sätt blir representanter för hela Nigerias befolkning. Att plocka upp dessa personer på förstasidan är givetvis helt irrelevant, men det är för att uppnå acceptans för personer med annan hudfärg och andra bakgrunder rent generellt. Man kan även notera att det är två kvinnor och två män. Jämställt ska det vara.


Rubriken "Nigerias unga kräver mer makt", handlar artikeln inte ett dyft om. Däremot påtalar man att det är många unga i Nigeria som får rösta och att det är en avgörande faktor i valet, vilket är något helt annat. Rubriken låter dock som det står unga på barrikaderna för att slänga ut äldre och få mer makt.

1 kommentar:

Johan sa...

OT

Man kan inte kommentera och titta på det hårt censurerade (och därför löjeväckande) urvalet av bloggar till den här artikeln.

http://www.dn.se/debatt/fruktan-far-inte-styra-eu-i-synen-pa-flyktingar