fredag 22 april 2011

Några tiotusen

Den stora nyheten i media är att en kille som uppenbarligen behövde ambulans nekades detta, och historien ledde till att han avled. Hela DN:s förstasida dräller av kommentarer och länkar som man kan se på denna länk.

Det hela lär väl utmynna i att man sparkar sjuksköterskan, som helt enligt de instruktioner hon hade för att spara pengar och inte i onödan skicka ambulanser, och sedan att betalar man några tiotusen i skadestånd till de efterlevande enligt praxis.

Låt oss nu sätta hela historien i perspektiv. Om en zigenare upplever den minsta form av diskriminering, d.v.s. någon anmärker på klädsel eller inte tillåter tillträde till butik, eller zigenare upplever sig förföljda av butikskontrollanter, dömer DO ut runt 50.000 kr i skadestånd utan problem. Skulle någon kalla en mörkhyad från Afrika för neger är det givetvis samma sak.

Sedan har vi de som blir ådömda ersättning efter ett brott av domstol. Gärningsmannen kan givetvis och som regel inte betala de skadestånd som utdöms, så därför hamnar ärendet hos brottsoffermyndigheten. De skriver som regel alltid ner skadeståndet ordentligt, och betalar ut en symbolisk peng, vilket är vad brottoffret i slutändan får. Hur Brottsoffermyndigheten kan skriva ner skadestånd som dömts ut av en domstol är en aning märkligt. Denna myndighet anser sig alltså stå över svenska domstolar, är min slutsats.
Samtidigt kan man notera att man från Allmäna arvsfonden plockar en massa pengar för att stödja, ofta multikultiprojekt i invandrartäta områden. Det kanske vore läge att allokera dessa pengar till brottsoffer som idag får symboliska skadestånd av Brottsoffermyndigheten? 

Så i detta fall kan de anhöriga se fram emot några tiotusen, och en klapp på axeln, trots att alla vet och inser att den svenska sjukvårdsapparaten har totalt havererat. Man kommer dock det låta en hel del vatten rinna under broarna för att nyhetsvärdet ska sjunka.

Så i detta fall frågar man sig vad ett människoliv är värt? Min gissning är att det är kanske på sin höjd värt lika mycket som att kalla en zigenare för just en zigenare, eller en mörkhyad person från Afrika för en neger. Zigenaren och den mörkhyade har ju fått hela sitt liv förstört, eller hur? Nära-döden-upplevelse...för en zigenare att bli kallad just för zigenare, eller tvingas gå till en annan affär.

Svensk rättvisa och rättsskipning i ett nötskal.

Inga kommentarer: