onsdag 20 april 2011

Hela Sverige behöver en ambulans


Javisst är det beklämmande. Man återger varje ord och det återspeglar hur illa det är med svensk vård i denna artikel
En släkting till mig lyckades man få in fyra typer av bakterier i kroppen på vid en operation. Det tog ett år innan hon dog en lång och utdragen död.

Så är svensk sjukvård idag. Men eftersom det bara finns Landstingets sjukvård att tillgå, är det utredningar, möten och svensk konsensus med politiker, revirpinkande och skitsnack som gäller i all oändlighet. Hur många byråkrater går det idag på varje vårdplats? Vad är väntetiderna? Hur långa är köerna? Sjuksköterskan är en typisk produkt av svensk sjukvård, men det är klart att man i detta läge kan sätta dit henne för detta, för att ge skenet av att man ser allvarligt på sådana här saker. Jag har bott många år i Tyskland, och snackat med kollegor om sjukvården i olika länder. Det är helt enkelt så at någon så usel sjukvård som den i Sverige finns inte, i alla fall inte i hela Europa. Det artikeln beskriver är inte sjuksköterskans fel utan sannolikt de instruktioner och order hon fått eftersom det är dyrt att skicka ut ambulanser, men i efterskott ska man sätta dit henne.
Så fungerar det, och med lite vatten under broarna är detta problem löst för politikerna. I värsta fall tvingas man lösa det enligt en standardmodell; "...vi har tillsatt en utredning".

1 kommentar:

cavatus.wordpress.com sa...

En utmärkt beskrivning av ett fruktansvärt tillstånd. Ja, Sverige behöver verkligen en ambulans. Men så blir aldrig fallet, eftersom "spärrvakten" (i det här fallet pk-folket) inte anser att det föreligger något behov. Så vila i frid Sverige, där du sakta dör innanför dörren på glänt.

Man kan konstatera att Emils död är en symbolisk händelse för Sverige i sin helhet.