onsdag 27 april 2011

Stackars zigenare igen


En gammal klassiker i media; det är så synd om romer, de lever fattigt och är diskriminerade.
Jag har skrivit om detta ämne några gånger tidigare, och politiker och media jobbar hårt på ”tycka synd om”, när det gäller zigenare, eller romer som det heter på nysvenska. I dagens SvD paddlar man på med samma tema i denna artikel. Det senaste året har vi sett en hel rad med artiklar på samma tema.

Man menar att romer är diskriminerade av myndigheter och rättsväsende. Detta skulle vidare bottna i gamla fördomar mot zigenare om att de stjäl. Man vill alltså ifrågasätta hela den svenska rättsapparaten, eller? Så den första frågeställningen är om denna myt har någon form av sanning. Om man helt enkelt frågar sig om zigenare är överrepresenterade i brottsstatistiken, lär man inte finna något.

Är man PK är det ju rent larvigt att ens tillsätta någon form av utredning runt detta, men det gjorde man för sådär drygt 15 år sedan, och detta är ett citat från Aftonbladet 1996 ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades.
Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott. Följaktligen kunde denna brottslighet utvecklas i fred under lång tid, varför inga politiska åtgärder kunde sättas in för att bromsa utvecklingen.” (artikel av Jan Guillou, länk)

Alltså, och eftersom vi idag inte vet, är det inte fel att påstå att zigenare stjäl mer än andra, ej heller är det fel att säga att de stjäl lika mycket eller mindre än andra. Detta eftersom ingen vet. Men det är givetvis inte PK att påstå att zigenare stjäl mer än andra, och det skulle säkert kallas för ”agg mot folkgrupp”, och DO skulle komma med utryckningsfordon och kräva digert skadestånd.
Men varför får vi då inte veta? Det sitter tusentals utredningar och det finns t.ex. BRÅ som betalas av skattepengar, varför ska sanningen förtigas?
Är det brottsförebyggande att inte ta fram relevant statistik och att agera efter den?

I alla fall, skrönan kan mycket väl vara sann, vilket hemligstämplingen av utredningen tyder på. Är det så, är det myndigheternas sak att vidta nödvändiga åtgärder, allt annat är ren underlåtenhet.
Som jag ser det är det alltså inget brott att påstå att zigerare stjäl mer än andra, detta eftersom ingen kan bevisa att detta är felaktigt eller en lögn. Den dagen man kan bevisa att zigenare som folkgrupp inte är överrepresenterade, är det en lögn. Men till dess, är det sannolikare att det är en sanning, och det kan därför inte vara olagligt att påstå det heller. Eller ger svensk yttrande- och tryckfrihet inte rätten att säga det man tror eller vet längre? Är det "agg mot folkgrupp" att säga att många invandrare från Somalia har mörk hy?
Jag tror att zigenare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Var vänlig bevisa motsatsen för mig, eller var tyst.Inga kommentarer: