fredag 1 april 2011

10 nya Volvo till arbetslösa flyktingar


Som Helsingborgs Dagblad i denna artikel, rapporterade 2008, beslutade Örkelljunga kommun att allokera 180.000kr till att flyktingar skulle kunna ta svenska körkort.

Detta kan man nu läsa idag i HD.

Det föll väl ut, och sammanlagt tolv flyktingar tog 2008 och 2009 svenska körkort.

Tyvärr visade det sig att endast två fick arbeten i vilka körkort krävdes, och de övriga tio har sedan dess gått utan arbete.

- Det kändes som bortslösade pengar, eftersom så få trots körkort fick arbete, säger U. Wohlin på Örkelljunga kommun. Man beslutade under hösten 2010 att ta kontakt med Migrationsverket och kom även fram till att arbetsgivarna även krävde att den sökande skulle ha tillgång till egen bil.

- Jag sökte 14 jobb, där det stod att man måste ha körkort, men fick inte ett enda när de fick reda på att jag inte hade egen bil. Det kändes inte bra och man blev deppig, du vet. Min kompis sökte 41 jobb men fick inget, säger Ahmet Muhammet Abrilli som bor på kommunens flyktingförläggning.

Kommunen hade ett möte i januari, och beslutade att ta kontakt med Volvo för att se om det fanns någon lösning.
- Det var så lyckligt att man hade flera av förra årsmodellen av V70 som man inte lyckats sälja, och 14 av dessa skulle vi kunna för köpa till ett bra pris, sedan kontaktade vi Migrationsverket, berättar U. Wohlin.

På Migrationsverket var man till en början skeptisk, men insåg sedan att det primära var att se till att dessa flyktingar kom ut på arbetsmarknaden på lika villkor, och lovade bistå med en del av kostnaden för bilinköpen.

Örkelljunga kommun köpte då in dessa bilar och använde 4 för sin verksamhet, och återstående tio gick till de arbetssökande.

- Det var inga problem att få jobb, när man hade en egen bil, berättar Ahmet leende som nu kör ut pizzor för Muhammeds Pizza & Kebab i Örkelljunga med sin nya Volvo V70.

Kommunen är nu positiv.
- Till en rimlig och billig kostnad har nu åtta av tio fått förvärvsarbeten, säger U. Wohlin.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack gode gud att man lämnat landet. Vilka är de medborgare som röstar fram politiker som tillåter detta? Allvarligt talat, kan det finnas bättre argument mot allmänna rösträtten? En massa individer är helt enkelt för dumma för att få rösta. Kanske ska man införa att endast anställda i privat sektor ska ha rösträtt. Denna bör sedan graderas efter inkomst.

Robin Shadowes sa...

Jag mår fysiskt illa av allt detta förbannade mohammedan-kramande. Det går inte en enda dag utan att man får läsa om nya mohammedan-kramerier.

Ulmerkotten sa...

April, april!!!

Att Örkelljunga kommun betalt för körkortsutbildningar är sant.

Men sedan hittade jag på hela historien om att man givit bilar till de arbetssökande berikarna är helt påhittat. Jäpp, uttalanden, intervjuer och hela baletten :-)

Anonym sa...

Det skämtet ligger helt klart över gränsen.
Fan hjärtat höll på att stanna!!